pixel

Papirøen har nået toppen

Det højeste af Papirøens lejlighedstårne har nået sin makshøjde. Første del af projektet ventes færdig næste år.

papirøen, rejsegilde, byggeplads

Papirøens højeste boligtårn 'Operatårnet' har nu nået sin maksimale højde på 41 meter — fordelt på 11 etager.

Traditionen tro blev det forleden fejret med et rejsegilde, hvor både projektets totalentreprenør NCC og tegnestue COBE var til stede.

De Toblerone-formede bygninger, der både skal huse almene boliger og nogle af landets dyreste lejligheder på op mod 40 millioner kroner, forventes at stå klar næste år.

Sammen med Operaen, Skuespilhuset og Krøyers Plads er der tale om en af de mest markante fysiske forandringer i den centrale del af Inderhavnen.

Fra papir til luksuslejligheder

Christiansholm, som er øens officielle navn er, fik tilnavnet 'Papirøen', da den gennem mange år blev brugt som centrallager for papir til avisproduktion. 

Efter øens gamle lagerhaller i 2014 blev ombygget til madmarkedet 'Copenhagen Street Food', blev Papirøen et yndet udflugtsmål for madglade københavnere og turister.

Madhallerne lukkede igen i 2017, men dele af konceptet bliver arkitektonisk genoplivet i det nye byggeri.

De 11 høje bygningskroppe bindes nemlig sammen med nye højloftede haller i stueetagen, hvor et nyt madmarked og udadvendte faciliteter får plads rundt om et indre, grønt gårdrum.

De skrånende, høje huse trækker arkitektoniske tråde til Christianshavns gamle pakhuse med en stenfacade, der farvemæssigt læner sig op af både Operaen, Amalienborg og Nordatlantens Brygge. 

Foruden lejligheder — der prismæssigt spænder fra 5 til 40 millioner — bliver der også plads til et hotel i de nye huse.  

Både arkitekturen og den trange byggeplads med vand på alle sider har gjort opførelsen kompliceret. Da husenes høje tage hælder stejlt, har det for eksempel været nødvendigt med avancerede kranløft af facadelementer — og bygningernes geometri har krævet mere end 300 unikke badeværelsesløsninger, fortæller NCC.

Langs Papirøens vestlige vandkant trækkes byrummet helt ud til vandet på et trædække, så det en varm sommerdag bliver muligt at bade sine fødder, mens man nyder sin risret med kimchi og en lokal øl fra Christiania Bryghus.

Svømmehal klar i 2025

Den sidste del af projektet, der omfatter den japanske tegnestue Kengo Kumas svømmehal, ser efter nogle års forsinkelse nu ud til at være klar i 2025. 

Tegnestuen, der blandt andet tegnede Tokyos nye olympiske stadium, har skabt et svømmebad med indendørs og udendørs bassiner i forskellige højder gemt bag teglpyramider som "svæver" på en lettere stueetage med glasfacade. 

Svømmehals-delen af projektet minder derfor på sin vis om et af de arkitektoniske hovedgreb i lejlighedsbyggerierne, men får alligevel sit helt eget udtryk.

Mens det højeste af projektets tårne nu har nået toppen, mangler et par af de øvrige tårne stadig at nå deres maks-højde.

Også på naboøen mod nord er det Cobe, der har slået stregerne til Operaparken, som får plads til ikke mindre end 600 træer af mange sorter, nye opholdsmuligheder og en café. En mulig, ny bro herfra til Papirøen har tidligere været på tale, men der er ingen aktuelle planer om at konstruere den. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Pernille Holm
Tak for Update. Kunne I overveje snart at lave en tilsvarende Update om byggeriet på Posthusgrunden? Hvor høje ender tårnene fx med at blive? Hvad siger tidsplanerne osv. på forhånd tak!
Soeren.chr.jensen_1735

Kald det nu endelig med sit rette navn: Christiansholm.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling