pixel

Papirøens (almene) boliger revet væk

Mens det fortsat står sløjt til med salget af ejerboliger, vil tusinder gerne have en almen bolig på Papirøen.

papirøen, christianshavn, cobe

Hvis ellers der var ventelister på varmt brød, ville de almene boliger på Papirøen gå som dét.

Omkring 1.300 mennesker har i skrivende stund skrevet sig op til en af boligselskabet KAB's almene boliger på den lille Christianshavn-ø.

Og derudover har 9.000 skrevet sig op til at modtage selskabets særlige nyhedsbrev om boligerne. Det er godt tre gange så mange som KAB ellers oplever i deres øvrige nybyggerier.

Men da der kun bliver opført i alt 84 nye, almene boliger på øen, må langs hovedparten fortsætte jagten på en omkostningsbestemt lejebolig andetsteds.

De få heldige, der ender med en nøgle til en bolig på Papirøen, bliver derimod sikret en beliggenhed i byen som — tør vi godt sige — meget få almene boliger i København kan hamle op med.

Skal gennem lodtrækning 

Med sin placering ud til vandet overfor Nyhavn og Skuespillerhuset er Papirøen lidt af en sværvægter — selv for København — når det kommer til boligpriser.

75% af boligerne er ejerboliger, og denne sommer rakte en udlandsdansker 70,9 millioner kroner over disken i landets hidtil dyreste lejlighedssalg. For beløbet modtog han eller hun en 378 kvadratmeter stor bolig på 10. etage.

Afhængig af størrelse og udsigt sælges de fleste øvrige ejerlejligheder i byggerierne til en anelse mere beherskede 7 til 20 millioner kroner.

En fjerdedel af projektet er dog dedikeret almene boliger i en helt anden prisklasse. Det flugter med Københavns Kommunes generelle ambition om, at en fjerdedel af alt nyopført byggeri i byen skal være alment — hvilket er det maksimale krav, en kommune kan sætte til en bygherre med den nuværende lovgivning. 

Den almene del af byggeriet på Papirøen består af 21 ungdomsboliger, 13 almindelige familieboliger og 50 familieboliger i bofællesskab — alle placeret i øens sydlige hjørne med udsigt over Broens Gademarked og Christianshavns kanaler.

Boligerne har adgang til en stor, fælles taghave i 1. sals højde samt et fællesrum med køkken på alle byggeriets øvrige etager.

Familiebofællesskabet bliver en central del af boligafdelingen og for at komme i betragtning til de 50 boliger her, skal man først ansøge om en plads i en såkaldt "interessegruppe".

Da der var en del flere ansøgere til gruppen end dens 150 pladser, blev der denne oktober trukket lod om pladserne. Næste skridt er, at de boligsøgende skal deltage i en møderække for at blive klogere på boformerne, fællesskabet og reglerne. Om et halvt år vil den endelige beboergruppe blive udvalgt via lodtrækning.

De heldige beboere, der er tilbage efter anden lodtrækning, kan flytte ind i deres nye bolig til marts næste år.

Her og nu har 573 ansøgt om en plads i familiebofællesskabet. 150 har skrevet sig op til en af de 21 ungdomsboliger — og yderligere 542 har skrevet sig på venteliste til en af de 13 "almindelige" familieboliger med mindre fællesskab.

De unge får i gennemsnit 42 m2 at leve på, mens Papirøens nye familieboliger i snit lander på 93 m2 brutto. Huslejen for de to standardstørrelser forventes at lande på henholdsvis 4.020 og 10.350 kr.

Kun to solgt på ni måneder 

Som nævnt står de almene boligpriser på Papirøen i skærende kontrast til salget af ejerlejlighederne.

Og noget tyder på, at ejerpriserne herude måske er lidt for meget — selv for de københavnske boligkøbere, der ellers har set lidt af hvert.

I hvert fald er der stadig 45 ledige lejligheder tilbage i hele komplekset. Det svarer rundt regnet til en fjerdedel, og det er blot to færre lejligheder end for ni måneder siden, da vi sidst beskrev det stagnerende boligsalg på Papirøen.

På adressen Papirøen 51 med et uhindret vue over Inderhavnen skal man lægge lige knap 20 mio. kroner for en 3 værelses på 134 m2 — og derefter godt 10.000 kroner om måneden i ejerudgifter. Det er en kvadratmeterpris tæt på 150.000 kroner.

Og det er ikke den dyreste lejlighed, der stadig er til salg.

Dén ære tilfalder den 223 m2 store lejlighed i 'Kongeporttårnet', hvor man skal aflevere 30 mio. kroner for at flytte ind — og herefter betale knap 20.000 kr. om måneden i faste ejerudgifter, hvis man vil blive boende.

Det er tegnestuen Cobe, der har udarbejdet masterplanen for Papirøen, som snart vil rumme i alt ca. 300 boliger og en række højloftede stueetager med udadvendte aktiviter.

Cobe har arkitektonisk søgt inspiration i de gamle lagerhaller på Papirøen, der i en årrække husede madmarked, og de historiske pakhuse på Holmen og Christianshavn.

Der bliver også opført et 5.000 m2 stort vandkulturhus tegnet af den verdenskendte, japanske arkitekt Kengo Kuma. Forventet åbning er i 2025. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling