pixel

Containerhavnen flytter til jomfrueligt land på spidsen af Nordhavn

Så boliger og kontorer kan overtage den mere centrale mole fra kraner og skibscontainere.

ny containerterminal ydre nordhavn

Københavns containerterminal ligger i dag på Levantkaj. En kæmpe mole, der udgør grænseområdet mellem det byggeboomende Indre Nordhavn og det stadig afventende Ydre Nordhavn.

Kort
Ny containerterminal

Men der står kranerne og de stablede fragtcontainere kun en lille håndfuld år endnu. I 2021 forventes en enorm opfyldning helt ude på spidsen af Nordhavnen at være klar til brug. Og så flytter terminalen til den ganske jomfruelige bid af byen.

Når flytningen midt i 2020'erne er fuldendt, begynder omdannelsen af efterladte Levantkaj til havnekvarteret Levanten: Det nye Nordhavns hidtil største enkeltstående nybygger-etape, hvor 12.000 af fremtidens nordhavnere skal bo eller arbejde.

Landindvindingen i det yderste Nordhavn er skabt med jorden fra blandt andet metroudgravningerne og æder i alt 100 hektar af Øresund – en udvidelse der svarer til 1 procent af Københavns samlede areal og som blandt andet også skal bruges til park og mere eller mindre vild natur.

Den nye containerterminal vil lægge beslag på godt en fjerdedel og får en kajlængde på 550 meter. Forventningen er, at fem til ti containerskibe vil anløbe om ugen med op til 1.000 daglige lastbilsekspeditioner.

Endnu større krydstogtskibe

De stærke og over hundrede meter høje containerkraner bliver nærmeste nabo til Ydre Nordhavns Krydstogtterminal, der åbnede i 2014 med plads til tre krydstogtskibe ad gangen.

København er allerede en populær krydstogtdestination med forventet 350 anløb og næsten en million passagerer i 2019-sæsonen. Og det er planen at succesen skal udbygges med en fjerde anløbsplads, der kan håndtere endnu mere mastodontiske skibstyper.

Den anlægges i forlængelse af de eksisterende, tættest på den nye containerterminal, med 400 meter kaj og en tilsvarende stor terminalbygning på 10.000 m2 i to etager.

Både krydstogt- og container-trafikken til København håndteres af den dansk-svenske virksomhed Copenhagen Malmö Port (CMP), som ejes 50 procent af udviklingsselskabet By & Havn, som igen ejes 95 procent af Københavns Kommune.

Udflytningen af containerterminalen og udvidelsen af krydstogtterminalen mangler endnu de endelige myndighedsgodkendelser. Senest har miljøvurderingen (VVM) af det samlede projekt været i offentlig høring over sommeren.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling