pixel

Plantecellen på Bülowsvej

Københavnsmestrene i runde bygninger har udbygget universitetsområdet på Frederiksberg med endnu en af slagsen.

cpsc atrium

Cellerne i Landbohøjskolens gamle firkantede betonblok har delt sig, og ud på Bülowsvej er poppet en lille ny og rund tilbygning.

Kort
CPSC

Eller det er i hvert fald den arkitektoniske fortælling om Copenhagen Plant Science Centre, som det natur- og biovidenskabelige fakultet på Københavns Universitet netop har taget i brug til undervisning og forskning indenfor avanceret plantevidenskab.

Centeret skal understøtte målsætningen om at være i forskningsverdenens planteelite ved fysisk at samle alle eksperterne i planter og plantegenererede fødevarer fra universitetsområdet på Frederiksberg (der i dag ikke længere hedder Landbohøjskolen, men Frederiksberg Campus).

Og det er arkitekterne fra Lundgaard og Tranberg, der med inspiration fra naturens byggesten har udformet tilbygningen som en celledeling.

Lundgaard og Tranberg kan efterhånden kåres som Københavns førende specialister i runde bygninger, senest med Axel Towers, der følger efter blandt andet SEB Bank ved Kalvebod Brygge og Tietgenkollegiet i Ørestad.

Som de mikroskopiske plantecellers organiske former holder Copenhagen Plant Science Centre sig krummet og buet og undgår helt de lige linjer og rette vinkler fra den stringente hovedbygning, der kendt som ”Højhuset” strækker sig hele vejen langs Bülowsvej mellem Rolighedsvej og Thorvaldsensvej.

Første celle af fire

Cellens membran er en glasfacade i trærammer, og inde bag den er godt 7.000 kvadratmeter fordelt på fire etager bygget op omkring et lyst atrium. Cellens kerne har terrazzogulv med marmorsten lagt af kunstneren Milena Bonifacini og skal være mødested og bindeled mellem auditoriet og forskningsfaciliteterne, hvor omkring 60 ansatte har deres daglige gang.

Copenhagen Plant Science Centre er opført af Bygningsstyrelsen for 220 mio. kroner og er faktisk kun første etape (CPSC1) af et planlagt planteforskningscenter i hele fire nye celletilbygninger ved siden af hinanden.

Men de tre næste celler (CSPC2) er udskudt på ubestemt tid, fordi de har vist sig at blive dyrere at opføre, end de godt 200 yderligere millioner, der er sat af. De tre efterfølgere skulle indeholde laboratorier, forsamlingslokale og væksthus på samlet små 6.000 kvadratmeter.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling