pixel

Farvel til Teglværks­hallen — goddag til nye øer?

Hal med kulturtilbud forsvinder, og område på størrelse med tre fodboldbaner skal nu udvikles — måske med nyt bytorv og nyt kulturliv.

teglværket sydhavn

Forvandlingen af Sydhavnen fra industri til boligområde fortsætter.

Iblandt de mange nybyggede karréer ligger stadig nogle få, ældre erhvervsejendommme — men snart vil der være et par færre.

Midt imellem Teglholmen og Enghave Brygge finder vi en kanal med navnet 'Frederiksholmsløbet', og lige ud til vandet ligger her den såkaldte 'Teglværkshallen'.

Hvad den har været brugt til tidligere, behøver man nok ikke at få uddybet, men i dag agerer den med mellemrum skueplads for de selskaber, musikevents og lignende, der lejer sig til noget plads for en aften.

Er man hjemmevant på disse kanter, vil man kende bygningen på de palmetræer, der er malet på den ene side af den. Men ellers er der rent arkitektonisk ikke meget tropeglæde over den gamle hal, som de færreste nok vil mene bidrager med æstetisk solskin til byen.

Til gengæld har man altså indendørs budt på kulturoplevelser, som er noget beboerne i Sydhavnens nye kanalbyer ellers ikke er forvænt med. Og derfor er det forestående farvel til hallen måske ikke helt lykkeligt for alle.

Ny kultur

Det er FB Gruppen A/S der ejer hallen, og som har fået tilladelse til at rive den ned. I dens sted ønsker firmaet at bygge nye boliger — også på et stort område bag hallen, længere inde på land. I alt er det et område på størrelse med tre fodboldbaner, der nu går sin nye fremtid i møde.

Den gældende lokalplan for området kræver dog, at der bliver serviceerhverv ud mod vandet — og derfor kan man forvente, at der også i fremtiden vil være i hvert fald en eller anden form for kultur- eller handelsliv her.

Godt nok er der ikke noget krav om, at lokalerne specifikt skal anvendes til kultur, men FB Gruppen siger, at man gerne vil i dialog med kommune og lokaludvalg for at undersøge, om man kunne lægge nogle aktiviteter af kulturel karakter på stedet.

Præcis hvad der vil blive bygget på stedet som afløsning for de gamle industribygninger er dog endnu uvist. I den 11 år gamle lokalplan findes et volumenstudie der antyder en mulig fremtid — men grunden har siden skiftet ejer, så det er ikke sikkert, at samme projekt vil blive videreført.

Uanset byggeriets udformning, er det dog i lokalplanen krav om, at der anlægges træbrygger ude i vandet foran byggeriet. Der er også i planen åbnet for husbåde i kanalen.

Bag det allerforreste byggeri ved vandet er der i den nu 11 år gamle lokalplan gjort plads til et nyt torv for området. Med både nye serviceerhverv og et nyt torv vil der være potentiale for et nyt mødested for de lokale — og med udgravning af to nye kanaler, vil man få vandudsigt fra det nye torv.

Men det er ikke umuligt, at der vil blive udarbejdet en helt ny lokalplan for området, inden byggeriet går i gang.

Kirkekultur hos naboen?

Mindre end 300 meter væk fra Teglværkshallen er der også planer om nyt kulturliv — af den lidt mere fromme slags end våde firmafester og rockkoncerter.

Også lige ud til vandet vil Sydhavns Sogn nemlig meget gerne opføre en ny kirke, men det er endnu uklart, om sognet har råd til at finansiere byggeriet — og lokaludvalget har ytret ønsker om et kulturhus der også besidder en mere sekulær ånd.

Kirkeplanerne kom første gang frem i 2016, men siden er der ikke sket så meget. Byggeriet er blevet anslået til at ville koste 140 millioner kroner — penge som skal findes i kisterne med kirkeskat, indebetalt af de danskere, der er medlem af folkekirken. I Københavns Stift gælder det cirka 56% af befolkningen — landets laveste andel, og tendensen er nedadgående.

I første omgang vil naboen Teglværkshallen altså snart stige til himmels for at give plads til nyt liv på jorden.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling