pixel

En Sydhavns-pyramide op til Vorherre

Du kan spadsere til himmels op ad den første nybyggede københavnerkirke i 30 år.

kirke teglholmen jaja

Efter en håndfuld lukninger de seneste år lignede det måske, at folkekirker i København var blevet noget, man sælger fra og finder på noget andet at bruge til. Men på Teglholmen i Sydhavn er der ikke bare en splinterny kirke på vej, den bliver også et meget markant pejlemærke i området.

Menighedsrådet i Sydhavn Sogn har nemlig bestemt sig for et design af deres nye kirke som en fritstående lys, let og lagdelt pyramide. Eller måske rettere som en moderne ziggurat: Mesopotamiens trappeformede tempeltårne med en helligdom på toppen.

Kirken til 140 millioner kroner, betalt af kirkeskatten i Københavns Stift, bliver den første nybyggede folkekirke i Hovedstaden i tre årtier, når den i sommeren 2019 slår dørene op på sin attraktive kanal-beliggenhed med vand på to af siderne.

Tæt ved Teglholmens nyåbnede folkeskole og den kommende solbænke-bro over til den planlagte metrostation.

Facaden er en promenade

Den endnu udøbte nye kirke i Sydhavnen er tegnet af københavnske JAJA Architects, bedst kendt for deres røde parkeringshus i Nordhavn med legeplads og motionsfaciliteter på taget.

Og også deres hvide kirkehus bliver til at gå op ad og rundt på. Den pyramidiske trappeform er nemlig ikke kun til pynt, men fungerer som en udendørs facade-promenade, der gør det muligt at bevæge sig hele vejen fra vandkanten og op rundt langs kirken til korset øverst oppe på den sidste platform.

Undervejs mod toppen indrettes små opholdspladser og udendørsrum, måske til eftertanke og fordybelse, mens man kigger ud over byen.

Hvis ziggurat-byggestilen i øvrigt minder dig om noget, så er det måske et andet gejstligt prestigebyggeri i København, der dog aldrig blev til noget: Bjarke Ingels' stormoské på Faste Batteri bag Islands Brygge.

Samlingssted i Sydhavnen

Sydhavns-pyramiden skal være tilgængelig for offentligheden, også når der ikke er kirkelige handlinger, og pladsen omkring den skal indbyde til ophold, så det kan blive et samlingssted for beboerne i kanalkvarteret. Det er planen at bevare den eksisterende kirke i Sydhavn Sogn, Frederiksholm kirke (det er den med klatrekirketårnet), som annekskirke, når Teglholmens kirke tager over.

Københavns Stift har ikke prøvet at bygge nye kirker siden Skelgaardskirken i Kastrup fra 1989 og Tingbjerg Kirke fra 1983. Tværtimod er en håndfuld tyndt besøgte kirkebygninger blevet afhændet til genbrug, for eksempel Absalons Kirke på Vesterbro der er genåbnet som kulturhus.

Når folkekirken alligevel satser på Sydhavn, skyldes det, at de godt 6.000 københavnerne, der i dag bor i de nye kanalkvarterer på blandt andet Sluseholmen og Teglholmen, forventes at være blevet til over 21.000 i 2030.

Københavns Stift planlægger også nye kirker i Nordhavn og Ørestad, der står overfor en lignende befolkningstilvækst de kommende årtier.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling