pixel

En Sydhavns-pyramide op til Vorherre

Du kan spadsere til himmels op ad den første nybyggede københavnerkirke i 30 år.

kirke teglholmen jaja

Efter en håndfuld lukninger de seneste år lignede det måske, at folkekirker i København var blevet noget, man sælger fra og finder på noget andet at bruge til. Men på Teglholmen i Sydhavn er der ikke bare en splinterny kirke på vej, den bliver også et meget markant pejlemærke i området.

Menighedsrådet i Sydhavn Sogn har nemlig bestemt sig for et design af deres nye kirke som en fritstående lys, let og lagdelt pyramide. Eller måske rettere som en moderne ziggurat: Mesopotamiens trappeformede tempeltårne med en helligdom på toppen.

Kirken til 140 millioner kroner, betalt af kirkeskatten i Københavns Stift, bliver den første nybyggede folkekirke i Hovedstaden i tre årtier, når den i sommeren 2019 slår dørene op på sin attraktive kanal-beliggenhed med vand på to af siderne.

Tæt ved Teglholmens nyåbnede folkeskole og den kommende solbænke-bro over til den planlagte metrostation.

Kort
Kirke på Teglholmen

Facaden er en promenade

Den endnu udøbte nye kirke i Sydhavnen er tegnet af københavnske JAJA Architects, bedst kendt for deres røde parkeringshus i Nordhavn med legeplads og motionsfaciliteter på taget.

Og også deres hvide kirkehus bliver til at gå op ad og rundt på. Den pyramidiske trappeform er nemlig ikke kun til pynt, men fungerer som en udendørs facade-promenade, der gør det muligt at bevæge sig hele vejen fra vandkanten og op rundt langs kirken til korset øverst oppe på den sidste platform.

Undervejs mod toppen indrettes små opholdspladser og udendørsrum, måske til eftertanke og fordybelse, mens man kigger ud over byen.

Hvis ziggurat-byggestilen i øvrigt minder dig om noget, så er det måske et andet gejstligt prestigebyggeri i København, der dog aldrig blev til noget: Bjarke Ingels' stormoské på Faste Batteri bag Islands Brygge.

Fakta

Kirke på Teglholmen

Formgivet af JAJA Architects.

Opføres af menighedsrådet i Sydhavn Sogn.

Betales med 140 mio. kr. fra kirkeskattekassen i Københavns Stift.

Forventes at stå færdig i sommeren 2019.

Samlingssted i Sydhavnen

Sydhavns-pyramiden skal være tilgængelig for offentligheden, også når der ikke er kirkelige handlinger, og pladsen omkring den skal indbyde til ophold, så det kan blive et samlingssted for beboerne i kanalkvarteret. Det er planen at bevare den eksisterende kirke i Sydhavn Sogn, Frederiksholm kirke (det er den med klatrekirketårnet), som annekskirke, når Teglholmens kirke tager over.

Københavns Stift har ikke prøvet at bygge nye kirker siden Skelgaardskirken i Kastrup fra 1989 og Tingbjerg Kirke fra 1983. Tværtimod er en håndfuld tyndt besøgte kirkebygninger blevet afhændet til genbrug, for eksempel Absalons Kirke på Vesterbro der er genåbnet som kulturhus.

Når folkekirken alligevel satser på Sydhavn, skyldes det, at de godt 6.000 københavnerne, der i dag bor i de nye kanalkvarterer på blandt andet Sluseholmen og Teglholmen, forventes at være blevet til over 21.000 i 2030.

Københavns Stift planlægger også nye kirker i Nordhavn og Ørestad, der står overfor en lignende befolkningstilvækst de kommende årtier.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling