pixel

Fasan­rækkerne blander karréen med række­huset

Byggeri af hybrid med 105 nye hjem tæt på Kalvebod Fælled er gået i gang. Målet er variation og socialt fællesskab mod gaden og gården.

Fasanrækkerne i Ørestad Syd

En hybrid mellem rækkehuset og boligkarréen. Sådan lyder Juus Frost Arkitekters beskrivelse af rækkehuskarréen Fasanrækkerne, som snart slutter sig til Ørestad Syd.

De 105 lejligheder og rækkehuse er opkaldt efter 'Fasanskoven' på Kalvebod Fælled, lige vest for karréen.

Tæt på ligger også BIG's 8-tallet og Arenakvarteret med Royal Arena i hovedrollen.

Og med dén placering slutter Fasanrækkerne sig til andre rækkehuse i karréer, der har puttet sig ind mellem meget højere bygninger.

Rækkehuse med variation

I flere nye rækkehus-projekter i København er der gjort et stort nummer ud af at få variation ind i de repetitive træk, der ellers ofte kendetegner rækkehuse.

I Valbys nye Skelmosehus er det fremskudte zink-facader og tilbagetrukne altaner, der skal skabe variation i et ellers gentaget forløb.

I Ørestad Syds Ressourcerækkerne er det varierende højde og en broget facade med genbrugte materialer.

Og på Robert Jacobsens Vej — en parallelgade til Fasanrækkernes Richard Mortensens Vej — skiller de 20 rækkehuse i Upcycle Studios sig ud ved at være placeret skråt mod gaden og med markante facader i beton og sortmalet træ.

I Fasanrækkerne forsøger arkitekterne også at skabe noget mere af den variation, der er så efterspurgt i en by der i tiltagende grad kritiseres for at bygge monotont.

I hver ende af den nye rækkehuskarré vil ligge en lidt højere bebyggelse med lejligheder, og dermed skabes et spring i byggeriets højde.

Karréens sider udgøres af alle rækkehusene — og her skifter højden mellem to og tre etager. Sammen med små forskydninger i facaden og vekslen mellem flade tage og saddeltage, skal det sikre noget af den eftertragtede afveksling.

Skoven ind i baggården

Om dét er nok til at skabe en ørestadsk version af Kartoffelrækkernes populære lokalmiljø med leg på gaden er mere usikkert. Det er ikke helt lykkedes på nærliggende gader, der også flankeres af rækkehuse. 

Modsat Kartoffelrækkerne og andre ældre rækkehuse, hvor beboerne har private baghaver, så giver karré-opbygningen dog her i stedet en baggård.

Det giver beboerne et fællesrum at mødes i ud over gaderummet — og sammen med forhaverne er tanken, at gårdrummet skal lede tankerne hen på Fasanskoven med træstammer og anden skovlig beplantning.

Klar i 2022

Fasanrækkerne har ikke kun det varierede udtryk og adressen i Ørestad Syd til fælles med Ressourcerækkerne og Upcycle Studios.

I december købte ejendomsudvikleren NREP nemlig det ubyggede projekt af svenske Bonava. Og dermed står NREP bag alle tre rækkehusprojekter.

Oprindeligt lød det, at byggeriet af Fasanrækkerne ville starte i 2018, men det har ligget stille hen i nogle år.

Salget til NREP har dog skudt gang i sagen igen, og man forventer nu, at de første beboere kan flytte ind i midten af 2022.

Fasanrækkerne kommer alene til at huse lejeboliger og opføres bæredygtigt — til en såkaldt DGNB guldcertificering.  

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling