pixel

Frederiksberg-hus med mad og metro vinder international pris

Mad- og Kulturhuset på Frederiksberg Allé 41 — med "egen" metrostation under jorden — har vundet international pris. Kom med ind her.

frederiksberg alle, metro, madkulturhus

Københavns metroforpladser er vel bedst kendt for deres ensartede, tomme og noget anonyme ydre — et design, der helst lever et stille liv uden for rampelyset.

Sådan er det ikke på Frederiksberg. Naturligvis ikke. Det forpligter at have adresse på bydelens karakteristiske, Paris-inspirerede lindetræsallé. Og Frederiksberg Allé nummer 41 — der også gemmer på gadens metrostation — har nu papir på, at den kan noget andet og mere.

Bygningen rummer både Cityringens metrostop på Frederiksberg under jorden, et mad- og kulturhus på mezzanin-etagen og boliger på de øvre etager — og for nylig vandt den en pris til ejendomsbranchens svar på 'De Gyldne Palmer'.

Frederiksberg-huset vandt i kategorien 'Bedste mixed-use-projekt' foran tre andre finalister på ejendomsmessen MIPIM.

MIPIM er en årligt tilbagevendende industrimesse for ejendomsbranchen, der bliver afholdt i den franske kystby Cannes.

Messen honorerer hvert år de bedste byggerier verden over med sine priser, der bliver uddelt ved en ceremoni i det ikoniske Palais Des Festivals — som mange kender i forbindelse med filmfestivalen, der bliver afholdt hvert år i maj. 

Og byggeriet på Frederiksberg har altså kunnet måle sig med verdenseliten.

På hjørnet af Frederiksberg Allé og Platanvej ligger nedgangen til Cityringens metrostation — direkte i forbindelse med det åbne stueplan. De to nederste etager omkring og over metroens trapper og elevatorer er dedikeret til Frederiksberg Mad- og Kulturhus — et kombineret madmarked og kulinarisk kursus- og foredragscenter.

Ovenpå madhuset består resten af bygningen af boliger.

En tre-i-en løsning

Den oprindelige tanke med bygningen var at opføre en bygning — frem for en forplads — over metroen, for at undgå at ende op med et uforløst hjørne og et 'hul' i byggerierne der flankerer alléen. I stedet er det lykkedes at kombinere metrotransport ind- og ud af Frederiksberg med udadvendte aktiviteter og boliger.

Nede i undergrunden strømmer lidt over 10.000 passagerer dagligt gennem metrostationen. Og hvis man kigger godt efter, vil man lægge mærke til det Frederiksbergske islæt.

I stationshallen under Frederiksberg Allé er væggene beklædt med teglsten i grønne farver, der reflekterer det kunstige lys på stationen. Det er nødvendigt, da den — som en af de eneste underjordiske metrostationer i København — ikke har dagslys strømmende ind fra oven via ovenlysvinduer.

Den grønne farve er valgt som en hilsen til alle træerne oppe på overfladen.

Passagerne kan vælge at stoppe ved en af madboderne på mezzanin-etagen der ligger gemt inde under bygningens øvre etager. På den måde er opstået et inde-ude rum med mad og metronedgang der er beskyttet for elementerne.

Direkte ovenpå mezzaninen ligger et indre gårdrum til de beboere, der i dag helt bogstaveligt bor lige ovenpå metroen.

Det er mange funktioner i ét byggeri — og derfor var Frederiksberg Allé 41 ganske oplagt til netop mixed-use kategorien på MIPIM.

Fem sammensatte byhuse

Oven over de madkulturelle etager er der skabt plads til i alt 30 boliger, fordelt på en struktur som fem sammensatte byhuse omkring den fælles, lukkede gårdhave. Boligerne er fordelt på en række mindre lejligheder — á la studio-lejligheder — til unge, og 2-3 etagers 'by-rækkehuse', som man måske er stødt på i byer som New York, og som egner sig særligt til familier.

Øverst oppe er der fundet plads til en enkelt penthouse-lejlighed. Alle boliger har enten én eller flere altaner, terrasser eller taghaver tilknyttet.

Det 3.500 m2 store projekt er beklædt med mursten i lyse nuancer for at glide ind blandt sine mondæne naboer — en facade der står noget i kontrast til de mange, 'tungere' facader i brune sten, som mange skalmure på nyt københavnsk byggeri er bygget op med.

Også vinduernes placering og rytme mimer naboejendommene, der ligeledes har givet inspiration til hjørnehusets 'tårn'.

Hele ejendommen stod færdigopført i 2019. Arkitektfirmaet Cobe har tegnet bygningen for Union Holding og NRE.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Vibeke Lund

Dejligt at læse om den fine præmie på et mega udskældt hus, så megen ros, har det vist aldrig fået, men desværre er madmarkedet pt ikke blevet et hit. Det kan være denne bedømmelse vil hjælpe på det . Kh Vibeke

PS pysigt at læse min vurdering fra 2022
Vibeke Lund

Flot huset vandt, men bare ærgerligt at Madhuset som sådan ikke fungerer.

Tak for en flot gennemgang af pris/projekt

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling