pixel

Nybyggeri med relief lukker karré på Frederiksberg

En karré får lov at vokse videre efter 90 år — og to formsprog skal sættes sammen.

fuglebakkevej nybyggeri

Som byer vokser gennem årene, opstår der både små og store imperfektioner i planlægningen af, hvordan alle bygningerne skal placeres og hænge sammen.

Således også på Frederiksberg, hvor en matrikel på Fuglebakkevej — lige inde i hjertet af Bispeengbuens bue — i dag fremstår noget ukurant: 

En erhvervsbygning fra 1909 endte i 1932 med at ligge i vejen for afslutningen af en ny karré — og så fik de begge lov at ligge som de var i små 90 år.

Men dét vil der nu blive lavet om på. Den ældre erhvervsbygning skal rives ned og gøre plads for, at karéen kan slå endnu et knæk og dermed næsten lukke sig selv om en ny gårdhave, der også vil blive etableret. 

Relief og spring

Arkitekterne hos Effekt har fået den ikke altid helt nemme opgave med at hæfte nyt på gammelt, når den uafsluttede karré fra 1932 nu vokser med endnu et hjørne.

Opgaven blev ikke nemmere af, at det ældre byggeri er af den lidt mere detaljerede slags — med både buede fremspring i facaderne og mange detaljer i murværket.  

I løsningen har Effekt valgt ikke at kopiere det buede facadebeløb fra den ældre bygning, men at holde det nye byggeri i præcis samme højde — og bruge teglsten i samme kulør — som på den gamle nabo.

Murværkets detaljer er ej heller blevet videreført, men med små fremrykninger af nogle af stenene skaber man en relief i den nye facade, der forsøger at spille sammen med det ældre murermesterhåndværk, samtidig med at det også selv tør slå en tone an.

Det er førkrigs-murværk der her møder det 21. århundrede. Særligt de sidste fem års tid er det blevet et meget populært arkitektonisk twist at rykke f.eks. hver anden mursten frem på de facader, der beklæder de indre betonkontruktioner — måske som en slags modreaktion på noget af den kritik der har været af, at meget af Københavns nybyggeri er monotont og mangler variation.   

Mere variation bliver der skabt om hjørnet på Fuglebakkevej, hvor det nye byggeri vil fremstå som seks separate byhuse med spring i tagforløbet — selv om der altså reelt er tale om én samlet konstruktion.

Med ombygningen bliver der også skabt plads til, at både karréens nye og gamle beboere får et grønt gårdmiljø, hvor de på en solkinsdag kan sidde med en kop te og nyde alle de mange mursten.

De i alt 33 nye lejligheder vil alle være ejerboliger, da et forslag om at 25% skulle være almene ikke kunne finde politisk flertal på Frederiksberg. Under de nye lejligheder vil en ny P-kælder med plads til omkring 20 biler blive anlagt. 

Det nye byggeri ligger i et område lige ved siden af Bispeengbuen, som gennemgår en større omdannelse i disse år. Blandt andet skal en ny, stor bygning med studieboliger lige ud til Bispeengbuen hjælpe med et afskærme området bagved fra støj fra buens trafik.

Om der overhovedet bliver behov for dét på nogle års sigt, er dog et åbent spørgsmål. Frederiksberg og Københavns Kommune arbejder netop nu på en analyse af mulighederne for helt eller delvist at fjerne Bispeengbuen og lægge trafikken ned i en tunnel i stedet.  

Men sådan er det med byudvikling. Mens man er i gang med ét projekt, ændrer den omkringliggende virkelighed sig, fordi et andet kommer til. 

På den måde opstår nogle af de imperfektioner, som dog for mange også er en del af charmen ved at bo i en stor by med en historie.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling