Gajolmanden har blinket færdig

En af Københavns mest ikoniske neonreklamer er slukket og taget ned.

det danske vejr er gajol vejr neonreklame

Der mangler noget på Vesterbrogade. Tagryggen, hvor ellers så ukuelige Gajolmanden lyste byen op, står nøgen og mørklagt. Efter at have kædespist lakridspastiller i næsten halvtreds år, kunne de gamle neonrør ikke mere.

Gajolmanden kom til København i 1969, hvor han fra Galle & Jessens chokoladefabrik på Vibenhus Runddel smittede de regn og rusk-plagede københavnerne med sit optimistiske budskab: "Det danske vejr er Ga-Jol-vejr". Så længe vi har lakrids og en paraply, så går det jo nok.

Sammen med de hoppende neon-chokoladefrøer på fabrikkens skorsten bød han med smil på læben velkommen, eller på gensyn, til alle der ankom eller forlod København via Lyngbyvejen.

Byens lækkersultne landmærke blev skilt i 1999, da fabriksbygningen blev revet ned, og Gajolmanden flyttede fra Østerbro til hjørnet af Vesterbrogade og Helgolandsgade tæt på Hovedbanegården. Skorstenen blev stående til 2009, hvor neonfrøerne hoppede deres sidste runde.

Og nu er den sidste gajol altså også fløjet ind i Gajolmandens mund på Vesterbro. I følge TV 2 Lorry var lysreklamen så medtaget af vind, vejr og tidens tand, at han ikke stod til at redde.

Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Nørrebro
Københavns mest ikoniske lysreklame flyver fra sin pind ved Søerne, mens tagryggen bygges om.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Indre By
En vold forsvandt og gjorde plads til Københavns nye centrum, der blev mindre og mindre grøn gennem årene, men som i 2019 genåbner med egen metrostation — og nye træer
close logo

Opmærksomhed og debat giver bedre by

Støt Magasinet KBH – fra kun 20,-/md.