pixel

Nordhavnen er kommet til live

Nu lever der mennesker i første del af første etape af det nye Nordhavn – en færdiggjort miniudgave af fremtiden med både boliger, kontorer og en plads.

århusgadekvarteret nordhavn

Umiddelbart ligner det hele stadig een stor byggeplads i Nordhavnen. Veje, der venter på at blive belagt, nøgne bygningskroppe i beton, der venter på facadebeklædning – og ikke mindst mennesker, der venter på at flytte ind i, arbejde i, opholde sig i og på alle måder indtage det, der skal blive Københavns nye, pulserende bydel på de gamle havneindustrimoler.

Men ude for enden af Sandkaj står det første nye sammenhængende stykke af fremtiden faktisk helt færdig og beboet i Århusgadekvarteret, det samlede navn for første etape af det nye Nordhavn. Området omkring Göteborg Plads huser nu både boende familier og arbejdende kontorfolk, i såvel nybyggerier som transformerede fortidslevn. Og er på den måde sin egen miniudgave af, hvordan hele postdistrikt 2150 Nordhavn skal udvikle sig.

Med Göteborg Plads, der ligger helt ud til kajen, er København blevet en sydvendt plads rigere, og selvom pladsen for de flestes vedkommende endnu er ukendt land, så er den er værd at bide mærke i. Det er nemlig højst sandsynligt her, du kommer til at slendre med en is, drikke din fyraftensdrink eller gå til udendørs koncerter i fremtiden, mens du nyder udsigten ud over Øresund, Marmormolen, FN Byen og Østerbro.

Fakta

Århusgadekvarteret

Det første nye bykvarter i Nordhavn med plads til ca. 3.000 beboere og 6.000 - 7.000 arbejdspladser.

På sigt skal hele Nordhavn huse 40.000 beboere og 40.000 arbejdspladser, hvilket gør Nordhavnen til Nordeuropas største udviklingsprojekt.

Ikonisk pejlemærke

Med Nordhavns højeste bygning som pejlemærke er Göteborg Plads nem at finde. Bare gå efter de ombyggede Portland Towers, bedre kendt som Aalborg Portlands gamle cement-beholdere, der med sine 59 meter allerede er blevet et arkitektonisk vartegn i den nye bydel.

Tårnene er tegnet af DesignGroup Architects, og NCC har stået for transformationen af de to siloer til et sammenhængende, moderne kontorhus. Fordelt på syv etager er det nu blandt andet arbejdsplads for de 600 medarbejdere fra Dansk Standard, der har deres daglige gang i det genbrugte stykke industrihistorie.

De eksklusive kontorer er dog ikke for dem med højdeskræk. Monteret uden på siloerne svæver de 24 meter over jorden, og øverst ligger den nye, fælles kantine og det, der må betegnes som en af Københavns bedste udendørs panoramaterrasser.

Maritimt møder urbant

Ved foden af Portland Towers ligger Göteborg Plads. Her er et nyt urbant betonlandskab med klatrebakker, siddemuligheder og specialdesignede gyldne cykelstativer med til at understrege pladsen, som et af de centrale steder i Århusgadekvarteret. Det er her, det skal komme til at ose af liv.

Pladsen og kajkanten er udført med inventar i cortenstål og hårdt træ, samt belægning med store betonfliser og brosten. Alle robuste materialer, der er med til at understøtte havnens historie og karakter – og materialer, som alle patinerer smukt i mødet med den salte vinds og vands tæring. Forhold der også forklarer valget af en stribe små hårdføre dværgfyr-træer som beplantning.

Fakta

Göteborg Plads

Udformet af Thing Brandt Landskab i samarbejde med Cobe, for udviklingsselskabet By & Havn.

Portland Towers

Göteborg Plads 1, Nordhavn

11.000 m2 kontorhus tegnet af DesignGroup Architects og opført af NCC.

Drives af af Ejendomsselskabet Portland Towers, der ejes af PFA, PensionDanmark og ATP Ejendomme.

Oprindeligt opført af Aalborg Portland i 1979 som siloer til brug for opbevaring af cement, der kunne losses og læsses direkte fra skibe ved kajkanten.

Havnehuset

Göteborg Plads, Nordhavn

230 m2 erhverv og 6.800 m2 bolig fordelt på 50 ejerboliger.

Tegnet af Tegnestuen Vandkunsten, opført af Kuben Byg og Casa Nord.

Første etape på 23 lejligheder er udsolgt. Anden etape er under opførelse og her meldes halvdelen allerede solgt.

Lejlighederne er på mellem 69-146 m2 og 2-5 værelser, hvoraf de dyreste til 6.395.000 kr stadig er til salg.

Harbour Park

Göteborg Plads, Nordhavn

12.100 m2 bolig fordelt på 97 ejerlejligheder.

Tegnet af Danielsen Architecture for AP Pension og KPC.

Kun få lejligheder tilbage, til salg for mellem 6.895.000-8.295.000 kroner.

De første pionerer

Århusgadekvarteret bliver et område med blandet bolig og erhverv. På sigt regner man med 6-7.000 arbejdspladser og 3.000 beboere – hele det nye Nordhavn skal have ikke mindre end 40.000 af hver. Overalt omkring pladsen bygges der på livet løs, og de fleste lejligheder er for længst solgt, inden de overhovedet er færdiggjort.

Havnehuset lige skråt bag Göteborg Plads var ingen undtagelse og fik midt i 2015 æren af tage imod Indre Nordhavns første beboere nogensinde. Nu har Århusgadekvarterets indbyggertal passeret 300 pionerer, efter at det tilsvarende, men dobbelt så store ejerlejlighedsbyggeri Habour Park også er blevet indtaget. Det ligger lige på den modsatte side af Göteborg Plads, helt ude ved kajen. Her kan man virkelig dufte det salte vand, nyde det unikke lys og ikke mindst den direkte udsigt til Øresund.

Både Havnehuset og Habour Park er inspireret af Københavns klassiske karréstrukturer. Havnehuset er beklædt i den martime, rustrøde cortenstål, mens Habour Park's facade er udført i håndstrøgne mursten i forskellige rød-brune nuancer. Altaner i alskens størrelser er en selvfølge.

Bygningerne varierer begge i højden fra fire til seks etager, der er bygget op omkring et centralt indre gårdrum. I Havnehuset er gårdmiljøet hævet til 1. sals højde, oven på butikslokaler i stueetagen. På Habour Park er de flade tage i forskellige niveauer udnyttet til store, luksuriøse tagterrasser med glasværn, hvor Nordhavns-pionererne kan sippe Campari og møde naboen over gasgrillen til en fælles aftensmad.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Østerbro
Danmarks største kulturhus og tusindsvis af boliger er på vej i Nordhavn. På det 'gamle' Østerbro står Gasværksgrunden og Vibenshus Runddel for tur.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.

seneste
byens rum