pixel

Havnen er din

Du kan udforske Københavns havn med DAC i foråret – få en forsmag her.

kbh magasin

Fakta

Havnen er din - Københavns Havn før, nu og i fremtiden

22. marts - 16. juni 2013

Dansk Arkitektur Center
Strandgade 27b, Kbh K

Åbent klokken 10-17 alle dage.
Onsdag aftenåbent til 21.

Pris 40 kr.
Gratis onsdag klokken 17-21.

Havnebade, østersbanker, flere broer, boliger, nye havneparker og masser af prestigebyggeri. År for år spiser byen sig stadig mere ind på havnen, efter at industrien flyttede ud. Og Dansk Arkitektur Center tager dig med på hele fortællingen om Københavns havn i den stort anlagte forårsudstilling 'Havnen er din'.

Det er historien om en militærhavn, der blev en industrihavn, der blev en kulturhavn, og som ind i fremtiden er godt på vej til at blive københavnernes store, alternative "blå park".

Om dengang sojakage-fabrikken sprang i luften. Dengang de lokale christianshavnere smed en international stjernearkitekt ud af Krøyers Plads. Og om den kommende skydebro Inderhavnsbroen, der er den første af sin slags i Europa og med ét gør det muligt at gå en tur rundt om havnen, som københavnerne i generationer har gjort det rundt om søerne.

Fortsæt langs kajen

'Havnen er din' sætter fokus på udvalgte pionerprojekter, giver dig mulighed for at pille ved modeller, og er også en børneudstilling, hvor de yngste kan følge et særligt sansespor i børnehøjde.

Og du sendes ikke kun på opdagelse i DAC's lokaler i Strandgade, men også on location ude i det, det hele handler om: Havnen.

Udover guidede ture og fotokonkurrencer, er særlige hotspots skudt op udvalgte steder langs kajen. På platformene kan du med nutiden i synsfeltet se og læse om havnen før og i fremtiden. Og høre – for udstyret med en smartphone og et par høretelefoner er der en række nye lydfortællinger at hente.

Her er tre tips til, hvor du finder et hotspot, og en lille forsmag på, hvad der venter:

Hotspot 1: Islands Brygge

Sporene fra industriens tid kan man stadig finde i Havneparken, hvor jernbane- og kranspor ligger mellem brostenene, og en gammel godsvogn endnu er parkeret.

Omdannelsen af området til park fik for alvor fart med Havnebadet, der afsluttede 50 års badeforbud i havnen. På grund af forurening lukkede stadslægen nemlig i 1954 Rysensteen Søbadeanstalt, der ellers havde givet københavnerne spa og svømmeundervisning i Kalvebod Bugt siden 1825.

rysensteens_badeanstalt.jpghavnebad.jpg

Hotspot 2: Søren Kirkegaards Plads

I 1999 var Den sorte Diamant, udbygningen af Det Kongelige Bibilotek, det første større kulturbyggeri i havnen. I 2016 får diamanten Bryghusprojektet som nabo på en af de sidste ubebyggede grunde i havnen.

Ud over at være en iøjnefaldende bygning, skal Bryghusprojektet være en mini-by i byen. Et sted med masser af aktivitet, boliger, virksomheder, restaurant, et nyt torv og en stor legeplads – og Dansk Arkitektur Center flytter selv ind i hjertet af det hele.

bryghusprojekt_2.jpg

Hotspot 3: Havnegade

Havnegade levede i mange år en stille tilværelse i skyggen af Nyhavn, men er nu omdannet til en havnepromenade, der snart fuldendes med Inderhavnsbroen, der ligger hvor flyvebådene til Malmø afgik indtil 2002.

På den anden side af Nyhavn ligger Skuespilhuset ved Kvæsthusbroen. Molen blev anlagt i 1850 for at gøre plads til de nymodens dampskibe, og blev senere centrum for DFDS og deres færgefart. Fra 1970'erne blev Kvæsthusbroen langsomt tømt for havneaktivitet, men i 2010 livede molen op igen med havnestranden Ofelia Beach, der fra 2015 erstattes af den permanente bylivsmotor Kvæsthuspladsen.

kvaesthusbroen_1905.jpgkvaesthusprojektet_1.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling