pixel

Vedtaget: 62 meter op over Amager Fælled

Bellakvarter får sit højhus, men det bliver lavere end forventet.

bolighøjhus vejlands allé

Lige over for Bella Center har folkets protester forhindret, at den bid af Amager Fælled, der kaldes Strandengen, bliver til boliger – byens mest upopulære byggeplan er i stedet flyttet en halv kilometer rundt om hjørnet.

Kort
Bolighøjhus i Bellakvarter

Men på Bella Centers side af vejen er der et andet meget omfattende byggeri på vej, der dermed kan glæde sig over at få ugeneret udsigt over fælledens grønne vidder.

Messegigantens enorme parkeringspladser er nemlig i fuld gang med at forvandle sig til Bellakvarter, et tætbygget bolig- og business-område rundt omkring Bella Center og højhushotellet Bella Sky.

Med et 62 meter højt boligtårn på det nordøstlige hjørne tættest på Strandengen.

Højhuset er nu endeligt godkendt af et bredt flertal i Borgerrepræsentation, hvor kun Enhedslisten stemte imod.

Den nye lokalplan tillader endda at bygge det 75 meter op over fælleden, men Trafikstyrelsen har bestemt, at der skal skæres 13 meter af, fordi placeringen ved krydset mellem Vejlands Allé og Ørestads Boulevard ligger inden for højdebegrænsningen i indflyvningsplanen for Københavns Lufthavn.

Tårnet på hjørnet af Bellakvarter bliver det femte højhus i Ørestad, men det første med boliger. Foruden Bella Skys skæve tvillingetårne på 77 meter står der nede i Ørestad City både Ferring-domicilet på 80 meter og de to hotel- og kontortårne i Copenhagen Towers, begge på 85 meter.

Børnehave og en sal til 7.000

Bolighøjhuset er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe, der også sammen har udlagt den overordnede masterplan for hele Bellakvarter.

Facadeudsmykningen vil ramme vinduerne ind som et gitternet på bygningen. På højkant er den opdelt i fire let forskudte dele på en base bygget ind i en seks etagers boligkarré, som skal fortsætte ned ad Ørestads Boulevard med enkelte andre punktvise overbygninger på op til 13 etager.

Mod vest langs Vejlands Allé og Amager Fælled opføres kontorhuse med spring i højden, så tagterasser og pladser i det bagvedliggende område beskyttes mod trafikstøjen.

Den nye lokalplan rummer også butikker, to daginstitutioner og så en stor udbygning af selve Bella Center. På vestsiden mod Center Boulevard vil udvidelsen blandt andet give plads til en ny kongressal til 7.000 siddende gæster, der vil være den største af sin art i Nordeuropa og skal være med til at opgradere Bella Centers samlede kapacitet fra godt 20.000 til godt 30.000 messedeltagere ad gangen.

Business-delen af kvarteret

Den nye lokalplan dækker den tredje etape af Bellakvarter, også kaldet Bella Business.

Første etape var rækkehusene Bellarækkerne mod sydvest, der for længst er færdige, og anden etape er Karrékvarteret i syd og øst, hvor beboere også er begyndt at flytte ind. Tilbage mangler fortsat en lokalplan for den sidste del af Bella Business i den nordvestligste del af området.

Bag hele Bellakvarter, hvor en femtedel af de i alt 2.000 nye boliger skal være almene, står Solstra Capital, der er storaktionær i BC Hospitality Group, som driver Bella Center og Bella Sky.

Da BC Hospitality Group i forvejen ejer området omkring Bella Center, er Bellakvarter det eneste delområde i Ørestad, som ikke er omfattet af Ørestadsloven og dermed ikke udvikles af selskabet By & Havn.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Ørestad
Det nye Norman Foster-tårn i Ørestad har 85 meter til toppen og en indendørs, løvfældende lystskov i bunden.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.
læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Christianshavn
Engang var her bare vand som i resten af Øresund. Nu er her skoler, opera og boligkvarter. Og om få år vil en park, et svømmebad og — måske — en maritim oplevelses­park være kommet til.