pixel

Nyt boligbyggeri lægger bagside til Carlsbergbyens intime handelsgade

Beboerne i det kommende Kjeldahl Hus i Carlsbergbyen kan træde ud i den pergolaoverdækkede smøge Flaskehalsen.

Hvis man som overtegnede ofte slår et slag forbi Carlsbergbyen, kan man indimellem få fornemmelsen af at være ramt af akut hukommelsestab. Hvor blev det store hul i jorden af? Plejede der at stå en bygning her? Var det tårn virkelig så højt, sidst jeg var her?

Nu er der lagt i kakkelovnen til flere af den slags aha-oplevelser — denne gang langs et af Carlsbergbyens hovedstrøg, Bohrsgade, der i forvejen lægger adresse til så forskellige byggerier som det udskældte Bohrs Tårn, de prisbelønnede Forskerboliger og den ikoniske og fredede Mineralvandsfabrik.

Lige over for netop Mineralvandsfabrikken og Forskerboligerne bliver der i denne tid arbejdet hårdt på bebyggelsen af det såkaldte byggeafsnit 9, der blandt andet skal rumme den 24 etager høje skyskraber Vogelius Tårn og det centrale torv Kildepladsen.

Også byggeriet af det seks etager høje Kjeldahl Hus er fuld gang i, og 23. august bliver de første af husets 69 lejligheder sat til salg. 

Kjeldahl Hus er tegnet af tegnestuen Entasis, der også stod bag hele masterplanen for Carlsbergbyen, og der er lagt op til, at husets beboere kun behøver træde ud af deres opgang for at stå midt i et livligt handelsområde med sydlandske vibes.

Fælles gårdrum i førstesals højde

Hele Kjeldahl Hus’ stueetage er reserveret til butikker — både ud mod Bohrsgade, men ikke mindst på bygningens “bagside", hvor der er lagt op til en intim shoppingoplevelse i den pergolaoverdækkede smøge Flaskehalsen med små butikslokaler til kreative erhverv. 

Flaskehalsen munder ud i en lille plads, hvor der er plads til caféliv med udendørsservering i skyggen af den kommende nabobygning, Vogelius Tårn.

Ud mod Flaskehalsen er bygningens stueetage forskudt i forhold til resten af etagerne, så der bliver dannet en kileformet tagflade med et fælles gårdrum for bygningens beboere. Her bliver husets facade beklædt med lodrette trælameller og grønne espalierer.

Langt de fleste af de 69 lejligheder får derudover egen altan — nogle endda to — og 11 lejligheder får sågar privat tagterrasse. Ligesom de fleste andre boligbyggerier i Carlsbergbyen får Kjeldahl Hus også egen parkeringskælder til biler og cykler.

Den længeformede bygning vil blive beklædt med en kombination af de førnævnte trælameller og støvetgule tegl med taktile, murede udsmykninger af den slags, der er blevet lidt af et kendemærke for Carlsbergbyens nybyggeri.

Kjeldahl Hus er opkaldt efter et gammelt Carlsberg-koryfæ, kemikeren Johan Kjeldahl, der var laboratoriechef på bryggeriet fra 1876 til sin død i 1900. Han opfandt og lagde navn til Kjeldhahl-metoden, der stadig i dag bruges til at bestemme mængden af kvælstof i kemiske forbindelser.

Det forventes at lejlighederne i Kjeldahl Hus er klar til indflytning i begyndelsen af 2022.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling