pixel

'Administrations­bygningen' byder på fælles spisning — og meget små boliger

En netto-kvadratmeterpris på omkring 135.000 — men så følger der også et fælleshus med.

administrationsbygningen

Hvis man var i tvivl om efterspørgslen på små boliger i København, så sætter dagens nyhed fra Carlsberg hovedstadens boligknaphed i et ganske klart lys.

I den prosaisk navngivede 'Administrationsbygningen' melder man nemlig nu om alt udsolgt — på nær to boliger.

Nok ikke overaskende husede bygningen fra 1903 tidligere administrationslokaler for ølbryggerne i Valby, men i dag rummer den 32 små lejligheder på mellem 38 og 52 kvadratmeter.

Kigger man på prissedlerne, lyder de måske umiddelbart ganske tiltrækkende — boligmarkedet anno 2022 taget i betragtning. For inde i bygningen kan man erhverve sig sin helt egen ejerlejlighed for 2,3 mio. kr. 

Med en generel prisstigning i København på hele 8,4% alene fra 1. kvartal 2021 til 1. kvartal 2022, kan det næsten lyde helt tilforladeligt.

Men prisen skal ses i lyset af, at man her kun får 38 kvadratmeter at brede sig på — og det er vel at mærke af brutto-slagsen. Med andre ord er kvadratmeterprisen over 60.000 kroner, hvilket er næsten 10.000 højere end gennemsnittet for København, der p.t. lyder på 51.552 kr. 

17 m2 med skrå væg

Det er normalt, at mindre lejligheder har en højere pris pr. kvadratmeter. Men inden man drømmer om at leje den store varevogn til turen til den nye Ikea City, skal man nok erkende, at der på de 38 kvadratmeter kun er blevet plads til en studio-lejlighed. Man vil skulle anstrenge sig meget, for at klemme mere end en 2-personers sovesofa og et lille spisbord ind. 

I forvejen står et lille køkken og badeværelse klar, så livets basale fornødenheder er dækket på Carlsberg. Men regner man lidt på de indre mål — i stedet for at kigge på bruttotallet — skal man indstille sig på, at man reelt kommer til at bo på omkring 17 mmed en skrå væg, så man skal ikke være alt for klaustrofobisk anlagt, hvis man vil nyde livet i Administrationsbygningen.        

Og man skal derfor også indstille sig på, at hvis man udregner prisen pr. reel boligkvadratmeter at leve på, så lander lommeregneren omkring 135.000 kr.  

Også fælleshus

Bliver det hele lidt for meget — eller snarere, for lidt — kan man glæde sig over, at man kun skal betale godt 2.000 kr. om månden i ejerudgifter — og at Administrationsbygningen nu også rummer kvarterets nye fælleshus.

Tilbage i december slog Carlsberg dørene op for de mange, fælles kvadratmeter i bygningen, der giver plads til fester, fællesspisning, vinklub, yoga eller hvad beboerne i området nu selv finder på at arrangere. Og har man fået strukket sig lidt for meget ud i sin Vrksasana-stilling — eller fået et glas Bourgogne for meget til fællesmiddagen — har man som beboer i Administrationsbygningen altså ikke langt op til sin sovesofa.

Den 119-årige gamle bygning er erklæret bevaringsværdig, men har gennemgået en stor ombygning både inde og ude for at skabe plads til alt det nye — blandt andet med en ny facadeudbygning ud mod den veldøbte 'Kapselgade', som man også får postadresse på, hvis man flytter ind.

Bygningen ligger i det sydøstlige hjørne af Carlsberg og er en af de første, man støder på, hvis man krydser Vesterfælledvej fra Vesterbro Svømmehal for at komme ind på det gamle bryggeriområde.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Karen Melchior
Der var et fint rhododendronbed og andet grønt inden de begyndte at rive ned og bygge om. Det gik til på byggepladsen. Gad vide om det grønne nogensinde reetableres.
nydegnbol@icloud.com
Jeg har netop købt én af de helt små lejligheder og ser frem til tiny, simple living i den gamle, smukke bygning.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling