pixel

Klar krystal er klar på havnen

Endnu en juvel er kommet til i rækken af mastodontisk hovedsædearkitektur på Kalvebod Brygge.

Den Sorte Diamant, Glaskuben, og nu Krystallen. Ud fra navnene at dømme skulle man næsten tro, at vi var på arkitektursafari i en oliestat, hvor dyrere er bedre, og show-off står øverst på den arkitektoniske dagsorden. Men faktisk er vi ikke taget længere væk end Københavns Havn.

Bag de dyrtklingende navne gemmer sig nemlig nogle af havnefrontens mest monumentale arkitekturprojekter, og den sidstnævnte krystal er Nykredits nye bygning, som netop er blevet indviet overfor hovedsædet Glaskuben på Kalvebod Brygge.

En udadvendt indflytter

Denne del af havnefronten er ofte udskældt for at være en livløs kontorby, der spærrer af for havneudsigten med grimme kolosser.

Men ambitionen med Krystallen har ikke været "størst og mægtigst", men at passe ind i omgivelserne og ikke være så utilnærmelig som mange af havnens øvrige mastodonter.

Den udadvendte bygning i glas og stål er blevet mere gennemsigtig end de fleste af sine naboer, og når mørket falder på, bliver Krystallens glasbeklædte gitterskelet for alvor synligt.

krystallen_detalje.jpg

Bygningens stueplan er løftet op i højden, og den store, knækkede firkant hviler på kun tre støttepunkter. På den måde bliver Krystallens seks etager lette og svævende, og under den bliver der rum til en ny, endnu ikke navngivet plads.

Frem for at være endnu en bastant klods på havnen, der med massive, uigennemtrængelige facader afskærer fodgængere og laver barrikader, har Krystallen fri passage for fodgængere under sig, og man kan nemt slå en smutvej mellem byen og havnen.

Krystallens nye plads kommer til at være lidt af en sprayground, hvor 2.000 spruttende dyser, som styres efter vejrgudernes luner, deler pladsen op i mindre rum. Pladsen åbnes den 10. maj, hvor det også afsløres, hvad den skal hedde.

Naboens græs er grønnere

Krystallen er den seneste af en række nyskabelser på Kalvebod Brygge, der kan se fidusen i at invitere Københavnerne tæt på og lave indbydende byrum klods op ad de store kontordomiciler.

Lidt længere ude mod Fisketorvet ligger SEB-bygningen, hvis nye urbane byrum har været et populært tilløbsstykke med sit bemærkelsesværdige trappelandskab af hvid beton og skandinaviske træer.

Nytilkommen er også Rigsarkivets taghave, der om sommeren har blomsterbede og jordbær nok til at mætte alle munde.

beskaaret_nat.jpg

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling