pixel

Vandplasken Under Krystallen

Københavns største springvand skal sprøjte liv i Kalvebod Brygge.

kbh magasin

Fakta

Under Krystallen


Areal: 5.500 m2

Bygherre: Nykredit


Team: Stig L. Andersson, Hanne Bruun Møller, Signe Hertzum, Malin Blomquist


Samarbejdspartnere: Schmidt Hammer Lassen


Nykredits nyåbnede kontorbygning Krystallen har fået sig et bombastisk underlag: 2.000 vanddysser på rader og rækker har indtaget den store, åbne plads under den svævende glaskrystal.

Pladsen, som efter en storstilet navnekonkurrence har fået navnet Under Krystallen, skal gøre det ud for et vaskeægte offentligt byrum midt på Kalvebod Brygge - et område der ofte beskyldes for at være et livløst kontorhovedkvarter af utilnærmelig blære-arkitektur.

Og nu har kontorbyen med den eftertragtede adresse fået lidt mere til blære-bogen: Under Krystallen er nemlig Københavns største springvand. Gefion Springvandet var med sine 700 kvadratmeter byens mest omfattende, men da Under Krystallen åbnede op for sine 3.000 kvadratmeter plasken først i maj, måtte det historiske springvand se sig slået.

nykredit_plads1.jpg

Watch your step…

Kalvebod Brygges mange jakkesæt og mappedyr skal til at se sig grundigt for når de krydser pladsen på vej til deres glas- og stålkontorer. Dysserne kan nemlig pludselig gå i gang, og sende en 2,5 meter høj vandstråle op i buksebenet på de uforsigtige.

Vanddysserækkerne aktiveres af et vind og vejr-styret computersystem, og kan i løbet af et øjeblik rejse en hel mur af vandsprøjt. På den måde bliver pladsen opdelt i mindre rum, som gør områdets store skala lettere fordøjelig for et lille menneske.

Vandspøjtenes plasken overdøver gadernes larmende traffik, og om aftenen vil de lodrette vandsprøjt lyses op nedefra, på bedste Las Vegas-maner.

nykredit_plads3.jpg

Himmelspejl

Når vandet slukkes er pladsen igen helt åben - men ikke helt tom. Foruden de mange tusind vanddyser har Under Krystallen nemlig et lavvandet vandbassin, som reflekterer himlens skybilleder, omgivelsernes arkitektur og pladsen forbipasserende i et 15 meter (i diameter) stort vandspejl.

Når mørket faldet på bliver vandspejlet lyst op af dioder i vandkanten, som langsomt skifter mellem grøn og turkis.

Under Krystallen er ikke det første byrum i kontorkvarteret - sidste år åbnede SEBs kuperede, hvide betonlandskab og Rigsarkivets jordbærduftende taghave. Pladserne skal tiltrække flere københavnere til området - ikke kun dem der arbejder i bankverdenen - og blive en naturlig overgang fra Indre by til havnefronten.

nykredit_plads9.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling