pixel

Kalvebod Brygge, Runde II

Anden etape af nybyggerier er godt på vej i det udskældte havnekvarter. Denne gang med liv og landskab øverst på huskelisten

kbh magasin

Fakta

Kalvebod Brygge

Masterplanen for nordsiden af Kalvebod Brygge er lavet af Lundgaard og Tranberg Arkitekter med landskab af SLA.

Copenhagen X tilbyder gratis guidede ture på Kalvebod Brygge over sommeren. Se mere på CPHX.dk

MINIGUIDE TIL DET NY KALVEBOD BRYGGE
Fakta

MINIGUIDE TIL DET NY KALVEBOD BRYGGE

1: Tivoli Congress Center (åbner efteråret 2010)
2: Rigsarkivets tagpark
3: SEB-banken
4: Smaragden (åbningsdato endnu ukendt)
5: Skyen (åbner ultimo 2010)
6: Krystallen (åbner ultimo 2010)
7. Kalvebod Bølge (åbner sommeren 2011)

Første parket er belagt med kønsløse kontordomiciler, men på anden række har arkitekterne skruet op for ambitioner og velkomne, alternative krumspring.

Kim Utzon Arkitekter har indtaget det tidligere DSB-areal hvor Tivoli Congress Center er ved at vokse frem som en klippeformation omringet af tre nye hoteller.

rigsarkivet_0_0.JPG

Rigsarkivets taghave. Foto: Schønherr K/S

Hos naboen Rigsarkivet kan du puste ud på
den grønne tagterrasse, inden du bevæger dig ned til SEB’s spektakulære nye hovedsæde der er født med en bjerglignende have.

På den anden side af Bernstorffsgade er et tegneserieværdigt grønt kontorhus, Smaragden, på tegnebrættet. Nykredits nye domicil, ’Krystallen’ og det tilhørende byrum ’Skyen’ er allerede vokset godt frem i området nær Langebro.

Skyen-15_edit_0_0.JPG

Skyen bliver et byrum der danser efter vejrgudernes pibe.

Det er også mellem Nykredit og Bernstorffsgade du kan glæde dig til at gå tur på Kalvebod Bølge som skal bringe københavneren i sync med vandet, næste sommer.

Guiden er lavet i samarbejde med Copenhagen X

Man skal have gået med skyklapper for ikke at have bemærket horden af kraner og byggepladser der har domineret Kalvebod Brygge de sidste år. En ny runde af nybyggerier er skudt op som paddehatte – med ambitionen om at stå i stærk kontrast til domicilerne på første parket der ligger som en tung mur og blokerer vejen til havnen.

Nybyggeriernes indmad vil dog stadig være præget af det vi kender fra den kant: Domiciler og kontorhuse for store banker og forsikringsselskaber. Deres indre er altså stadig lukket land for de fleste. Den gode nyhed er at det denne gang virker som om domicilerne er blevet tænkt sammen med de pladser og byrum der omgiver dem.

Vi københavnere får som noget nyt foræret nogle byrum der forhåbentlig vil blive langtidsholdbare attraktioner langs havnefronten. For eksempel vil området omkring Rigsarkivet løbende udvikle sig og væve et langstrakt, grønt forløb ind mellem byggerierne på Kalvebod Brygge.

Grønne luftrum

Trådhegnet omkring et af de mest iøjnefaldende nye byggerier ved havnen er netop blevet kørt væk, og på hjørnet af Kalvebod Brygge og Bernstorffsgade er et helt nyt byrum åbnet for københavnerne.

I kontrast til det trafikombruste hjørne tegner den nyligt indviede ’skærgård’ foran SEB-bankens nye hovedsæde til at blive en menneskevenlig ø. Med sine skrånende overflader, grønne beplantninger og en klippeside der stiger fra gadeniveau til anden sals højde, virker den urbane have som et stykke vild natur der skal tune bysbørnenes tanker ind på fjeldvandring.

SEB_skate2b.jpg

Herfra udstikker SEB’s kurvede kontortårne vejen til områdets grønne kile der vil strække sig over Rigsarkivets grønne taghaver og fortsætte til Dybbølsbro. De grønne taghaver, der bidrager med et areal svarende til en fodboldbane, har passet sig selv siden sidste sensommer indtil de her i juni blev åbnet for københavnerne.

Sol på bølgen

Midt imellem Politigården og havnefronten vil byrummet ”Skyen” fra slutningen af året fungere som en slags katalysator for de danske vejrguder. I stedet for at ligge hen som en ”død paradeplads”, vil rummet ændre udtryk alt efter vejret. I Danmark skinner solen kun omkring en tredjedel af året, men pladsen vender den nedslående realitet til sin styrke. For eksempel vil rækker af lodrette vandstråler opdele pladsen i mindre rum afhængigt af hvordan vinden blæser.

Bevæger man sig ud på vandsiden af Hotel Marriott og Nykredit, vil havnerummet i fremtiden åbne sig for én. Her vil man kunne hænge ud eller hoppe i vandet fra ”Kalvebod Bølge” – en kæmpe promenade der lægges ud i vandet. Vel og mærke til glæde for alle byens borgere og ikke kun hotellets gæster. Navnet kommer af de bølgende bevægelser promenaden slynger ud i havnebassinet. Formen er tænkt til at give flest mulige solskinstimer på den ellers skyggefulde kaj.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling