pixel

København ikke længere i verdens Top-10

Efter at have været fast inventar i årevis, er København ikke længere blandt verdens mest 'levbare' byer.

røde plads københavn

De skal tages med et gran salt på størrelse med et mellemstort bytorv — de mange top-10 lister over alt fra 'bedste støvsugere netop nu' til 'sundeste eftermiddagssnacks'.

Langt de fleste er dem er udformet af organisationer, der mere ønsker at sætte fokus på sig selv, end på de gadgets, madvarer eller turistmål, som bliver rangeret.  

Men én type liste har både københavnske politikere og almindelige lokale gerne solet sig i gennem mange år efterhånden: Den over verdens bedste byer at bo i.

Her har København nemlig mere eller mindre konsekvent befundet sig i top-10, lige siden listerne begyndte at blive populære for omkring 15 år siden.

Dengang var det ikke mindst det britiske magasin Monocles 'Global City Index', der påkaldte sig opmærksomhed.

Da København i 2008 røg allerøverst på dén liste, inviterede daværende overborgmester Ritt Bjerregaard det lokale parnas til pindemadder, lyserød champagne og smooth jazz i Royal Copenhagens lokaler på Amagertorv.

Midt-halvfemsernes tristesse og gråvejr i perferien af Europa var på få år blevet forvandlet til liveable Copenhagen

København var blevet intet mindre end klodens mest levbare by — ikke mindst markedsført af sine gågader og cykler, nye metro, spirende kulturliv og i globalt perspektiv velfungerende velfærdssytem. 

Men nu er det slut. København er ude af top-10.

Europa væk

Monocle laver stadig sin liste i dag, men det er nu mest 'Global Liveability Ranking' der bliver citeret af alverdens medier, når 'årets bedste'-historierne ruller. 

Dén liste laves af magasinet The Economist, nærmere bestemt af den afdeling der hedder EIU — 'Economist Intelligence Unit' — som laver analyser og rapporter til verdens forretningsliv.

Også de har tidligere været København venligt stemt. I 2018 og 2019 var Danmarks hovedstad nummer 9 på listen, og på grund af Covid-pandemien sprang man over at opdatere listen i 2020, så indtil for et par dage siden var København stadig at finde på dén plads.

Her i 2021 er EIU dog tilbage med en frisk rangering, og København er pist væk fra top-10 — ligesom de seneste to års vinder, Wien, er det.

I stedet er listen denne gang fuldstændig domineret af blot fire lande: New Zealand og Australien sætter sig tilsammen på seks pladser, mens Japan og Schweiz hver tager to på top-10.

Øverst er landet Auckland — New Zealands største by — mens Japans Osaka og Australiens Adelaide følger lige efter.

Covid-nedgang

Årsagen er dog forhåbentlig midlertidig. Ikke blot fordi det er rart at have i København i top-10, men fordi baggrunden for ændringerne er mere alvorlig end pindemadder og lyserød champagne.

Særligt Australien og New Zealand har været forskånet for nye covid-bølger i efterhånden mange måneder, og derfor er livet i storbyerne på den anden side af kloden næsten vendt tilbage til det normale.

Uanset hvor mange cykelstier København måtte have — eller hvor dejlig Wien end måtte være — er livet i byer med sygdom og gentagne covid-nedlukninger bare ikke så ... well, liveable.

Både Wien og København kan dog glæde sig over ikke at befinde sig på bund-10 over verdens byer.

Verdens mindst attraktive storbyer at kalde for sit 'hjem' er ifølge EIU Damascus i Syrien, Lagos i Nigeria og Port Moresby i Papua Ny Guinea.

Ligesom på de andre lister er der en stor grad af subjektivitet i EIUs rangering.

Langt de fleste af de mere end 30 parametre, som researcherne vurderer, er kvalitative — altså noget der ikke direkte kan måles, som kvantitative parametre kan.

Parametrene fordeles ud på fem hovedkategorier, som hver modtager en samlet score: stabilitet, sundhedsvæsen, kultur/miljø, uddannelse og infrastruktur.

Præcis hvor på den samlede liste København befinder sig i år, ved vi ikke. EIU offentliggør kun top-10 og bund-10.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling