pixel

Der ligger en plads med husbådemiljø bag stålmuren

Det gamle og det moderne Sydhavn mødes på Havneholmens nye rustikke kvarterplads omkranset af en beskyttende væg.

stålmur skibbroen

Store mure gennem byrummet har måske ikke lige det bedste ry, men ved trafiktunge Vasbygade er der kommet én, der ikke har til formål at holde nogen mennesker ude.

Kort
Kvarterpladsen

Tværtimod skal den rustbrune og op til seks meter høje stålmur, der dukker op lige mellem Fisketorvet og H.C. Ørstedsværket, lokke flere til. Den skærmer og beskytter nemlig en nyanlagt plads ved kajen på Havneholmen, så den ikke længere har de susende biler helt op i nakken.

Kvarterpladsen på indersiden af muren ligger ved Skibbroen. Det er adressen, og så er det også navnet på både det nyere vinkelformede boligbyggeri og navnet på foreningen af 19 husbåde, der ligger nedenfor altanerne i havnebassinet Tømmergraven.

Og netop mødet mellem moderne byggeri og rodet havnemiljø er ført videre i indretningen af pladsen og promenaden. Her skal det nye og det gamle Sydhavn blandes, og resultatet er da også usædvanligt rustikt for en nyanlagt plads i København.

Den skulpturelle afskærmning i corten-stål kan bestiges via trapper i hele sin længde, der omkranser Kvarterpladsen på tre sider. Bag den er det maritime udtryk bevaret med de oprindelige bådskure, der stod på stedet, suppleret med nye containere til rådighed for områdets brugere og beboere.

I de udlejede containere og skure er der mulighed for at etablere værksteder og småbutikker. For at vedligeholde og klargøre husbåde, robåde og kajakker, eller indrette faciliteter til aktiviteter og afslapning på pladsen. Grundejerforeningen administrerer hvem, der får lov, og hvor længe.

Københavns Roklub har klubhus her for enden af Tømmergraven,  og hvor Kvarterpladsen møder vandet, bliver der snart etableret træbrygger i forskellige niveauer fra kajkant til flydebro.

Overture til kontorkolos

Kvarterpladsen blev taget i brug midt i juni med et stort loppemarked frem for en fin åbningsceremoni. Fremover skal den binde Havneholmen, der er ved at være fuldt udbygget, sammen med Enghave Brygge på den anden side af Tømmergraven, hvor byggeboomet stadig kun lige er begyndt.

I samarbejde med husbådsforeningen og det lokale lokaludvalg er pladsen skabt af Holscher Nordberg Arkitekter og udviklingsselskabet Skanska.

Det er samme team, som opførte boligblokkene ved Kvarterpladsen og som senere i år forventer at gå i gang med en kommende endnu større nabo lige ved siden af: Den zigzag-formede kontorkolos Cph Highline med en 100 meter lang sti-terrasse på taget.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling