pixel

Farver og striber på porten til Valby

Kunstnergruppe vil farvelægge den grå S-togsbro over Valby Langgade med inspiration fra Palads.

udsmykning banebro valby langgade

Vel ankommet til København fra vest mødes man af banebroen ved Langgade Station som en slags byport til Valbys gamle bykerne. En temmelig grå og trist betonport, mener kunstnergruppen Gråbeton, der nu foreslår at løfte stemningen på Valby Langgade ved at male broen med friske pastelfarver.

Kort
Langgade St.

Som navnet indikerer, har kunstnergruppen Gråbeton som målsætning, at udsmykke så meget grå beton i byen som muligt. S-togsbroen over Valby Langgade er fra 1941 og har med sine søjler og borter en noget anden æstetik end nutidens byggerier, men gruppen mener altså, at romantikken forsvinder med de ubemalede betonflader.

"Denne bro bør udmykkes, så befolkningen i området samt gående og gennemkørende kan få et følelsesmæssigt løft og, for et øjeblik, glemme den grå betontristesse, byen ellers er udsat for visuelt," lyder det i forslaget.

Det er ikke tilfældigt, hvis kunstnergruppens farverige eksempel på en bemaling af betonbroen minder nogen om den både hyldede og spottede udsmykning af Palads-biografen, som kunstneren Poul Gernes stod bag i slutfirserne. Palads optræder som visuel reference i forslaget fra Gråbeton, der har datteren Ulrikka Gernes blandt sine medlemmer.

Gruppen arbejder nu på finde fondsstøtte til at virkeliggøre udsmykningen af Langgade St. og på at overbevise DSB, Banedanmark og Københavns Kommune om idéen. Til at starte med er der fuld moralsk opbakning fra Valby Lokaludvalg, der ser forslaget som et farverigt indslag på en grå station, men også et tryghedsskabende element i bybilledet.

I forbindelse med områdefornyelsen af Gl. Valby er der de senere år blandt andet kommet en trio af nye litterære lysinstallationer til kvarteret: Neon-digtet 'regn søvn blå kys' lige over for højbanestationen skabt af poeten Søren Ulrik Thomsen, 'Drømmegavlen' ved Valby Gadekær skabt af kunstneren Morten Søndergaard, og 'Mindegavl for Asta Nielsen' på Valby Langgade 44 skabt af kunstneren Eva Tind.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling