pixel

Farver og striber på porten til Valby

Kunstnergruppe vil farvelægge den grå S-togsbro over Valby Langgade med inspiration fra Palads.

udsmykning banebro valby langgade

Vel ankommet til København fra vest mødes man af banebroen ved Langgade Station som en slags byport til Valbys gamle bykerne. En temmelig grå og trist betonport, mener kunstnergruppen Gråbeton, der nu foreslår at løfte stemningen på Valby Langgade ved at male broen med friske pastelfarver.

Kort
Langgade St.

Som navnet indikerer, har kunstnergruppen Gråbeton som målsætning, at udsmykke så meget grå beton i byen som muligt. S-togsbroen over Valby Langgade er fra 1941 og har med sine søjler og borter en noget anden æstetik end nutidens byggerier, men gruppen mener altså, at romantikken forsvinder med de ubemalede betonflader.

"Denne bro bør udmykkes, så befolkningen i området samt gående og gennemkørende kan få et følelsesmæssigt løft og, for et øjeblik, glemme den grå betontristesse, byen ellers er udsat for visuelt," lyder det i forslaget.

Det er ikke tilfældigt, hvis kunstnergruppens farverige eksempel på en bemaling af betonbroen minder nogen om den både hyldede og spottede udsmykning af Palads-biografen, som kunstneren Poul Gernes stod bag i slutfirserne. Palads optræder som visuel reference i forslaget fra Gråbeton, der har datteren Ulrikka Gernes blandt sine medlemmer.

Gruppen arbejder nu på finde fondsstøtte til at virkeliggøre udsmykningen af Langgade St. og på at overbevise DSB, Banedanmark og Københavns Kommune om idéen. Til at starte med er der fuld moralsk opbakning fra Valby Lokaludvalg, der ser forslaget som et farverigt indslag på en grå station, men også et tryghedsskabende element i bybilledet.

I forbindelse med områdefornyelsen af Gl. Valby er der de senere år blandt andet kommet en trio af nye litterære lysinstallationer til kvarteret: Neon-digtet 'regn søvn blå kys' lige over for højbanestationen skabt af poeten Søren Ulrik Thomsen, 'Drømmegavlen' ved Valby Gadekær skabt af kunstneren Morten Søndergaard, og 'Mindegavl for Asta Nielsen' på Valby Langgade 44 skabt af kunstneren Eva Tind.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Valby
Ved Langgade Station er Søren Ulrik Thomsens københavnerpoesi blevet bøjet i neon.

relaterede
visioner

læservision
Nordvest
Overdækning af Helsingørmotorvejen til et grønt byrum, der byder velkommen til København.
tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Østerbro
Engang var den Københavns kedeligste port — i dag smelter to togstationer fra det 19. og 21. århundrede sammen her.