pixel

Nedrivning og nybyggeri i Valby deler de politiske vande

På Valby Langgade vil en bygherre nedrive et hus fra 1907 for at opføre nye boliger. Det blev et kommunalt uafgjort i første omgang.

valby langgade 52 ungdomsboliger

I fiktionens verden boede Kjeld og Yvonne i kvarteret langs Valby Langgade, hvor de gav husly til Egon Olsen og hans vilde million-planer.

I virkelighedens verden på Valby Langgade 52 — blot et hjørne fra Nordisk Films gamle hovedkvarter — har en grundejer siden 2018 haft en mindre risikabel plan.

Planen var at rive et gammelt hus ned til fordel for 23 nye ungdomsboliger som med nød og næppe kunne klemmes ind på den smalle byggegrund midt i Valbys gamle bymidte.

Indtil videre har grundejerens forslag til en ny bebyggelse dog ikke stemt overens med de lokalplaner, der gælder for området, og som skal sikre kvarterets unikke landsby-agtige karakter.

Det er et skalamæssigt greb, der de senere år er gået igen på flere nye projekter i Valbys gamle del.

Anonym og ujævnt

Modsat flere andre af de andre ældre huse i området rangerer den gamle villa lavt på skalaen for bevaringsværdighed (SAVE 5), men den vurderes alligevel af Teknik- og Miljøforvaltningen som udgørende en vigtig del af et "værdifuldt bymiljø".

Netop på grund af det eksisterende bymiljø må ny bebyggelse ifølge lokalplanen kun nå to en halv etages højde —  altså to etager plus tagetage med skrånende vægge — for ikke at bryde områdets særlige udtryk med ældre, mindre huse.

Samtidig mener forvaltningen dog også, at huset fra 1908 "fremstår anonymt med en facade med ujævne proportioner", og at "bygningen ikke har nogen særlig arkitektonisk bevaringsværdi."

Sidste efterår anmodede ejeren igen om at nedrive den eksisterende ejendom på grunden med et nyt forslag.

Det nye projekt er tegnet af tegnestuen Holscher Norberg og er et moderne take på Valbys gamle bymiljø med fire mindre huse på to til to en halv etagers højde, som kiler sig ind på den smalle grund mellem den ældre række af små huse mod vest og en moderne, kasseformet etagebygning med en Irma i stueetagen mod øst.

Det højeste af de fire huse overtager den gamle ejendom ud mod Valby Langgade, mens de tre mindre huse gemmer sig på ret linje på parkeringsarealet bagved og opretholder lidt af den landsbystemning og brogede arkitektur, kvarteret er kendt for.

Uafgjort afstemning

Her og nu kommer der dog ikke til at ske det store.

På et møde i Teknik- og Miljøudvalget i mandags fik forslaget om nedrivning fem stemmer for, og fem imod, fra politikernes side. Det betyder rent teknisk, at der politisk ikke er taget en beslutning om at stoppe processen, og at embedsmændene i forvaltningen dermed fortsætter med at behandle sagen som en almindelig nedrivningssag.

Det var SF, Enhedslisten og Alternativet der stemte for en nedrivning, så grunden kunne ryddes til nyt byggeri.  

Da politikerne i Teknik- Miljøudvalget normalt tæller 11 medlemmer og altså ikke var fuldtalligt mødt op, kan det dog ikke udelukkes at en mulig, senere afstemning falder anderledes ud. 

I forbindelse med afstemningen mandag ønskede både Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Venstre i stedet, at huset på Valby Langgade 52 blev bevaret, selv om forvaltningen altså ikke mener, det har nogen særlig arkitektonisk værdi.

De tre partier ønskede, at man sammen med bygherren undersøgte, om det i stedet ville være muligt kun at opføre nyt byggeri "på den øvrige del af ejendommen i overensstemmelse med områdets egenart".

På dén måde kunne huset mod Valby Langgade blive stående, og bygherren kunne gå videre med et nyt projekt, der forenede det eksisterende byggeri med de nye.

Også dette forslag endte uafgjort med fem stemmer for og fem imod — og ligesom nedrivningstilladelsen bliver det derfor heller ikke til noget i denne omgang. SF, Enhedslisten og Alternativet stemte denne gang imod, da man altså ønsker at give tilladelse til at fjerne det ældre byggeri.

Også på nabogrunden mod vest har det været diskuteret om kvarterets unike charme måtte gradbøjes for at nye ungdomsboliger kunne opføres i jorden.

Her var det også planen, at ungdomsboliger skulle flette sig ind mellem de gamle små ejendomme, men efter en del klager om projektetets indvirkning på lokalmiljøet satte Planklagenævnet midlertidigt en stopper for projektet sidste efterår.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling