pixel

Asta Nielsen stråler på Valby Langgade

Et lysende gavl-digt i Valby hylder vores første og største filmstjerne. Det er med vilje lidt svært at læse.

asta nielsen mindegalv

På en gavl klemt inde mellem pizzariaer, supermarked og lejligheder lyser en stor skuespillerindes navn nu op som stjerner på den vintermørke himmel over Valby Langgade.

I det lille hjørne af Valby har Danmarks første og største internationale filmstjerne Asta Nielsen endelig fået et mindesmærke. Et digt med lys i, der står printet på en husgavl lige der, tæt ved krydset med Søndre Fasanvej, hvor den tidligere Valby Teaterbiograf lå.

Mindegavlen for Asta Nielsen er skabt af forfatter og kunstner Eva Tind. Da Eva blev tilbudt at udsmykke en gavl i Valby, var hun i gang med at skrive en bog om Asta Nielsen. Koblet sammen med Valbys historiske rolle som filmby, virkede det oplagt, at gavlen blev til ære for Die Asta:

»Det har altid undret mig, at der ikke er lavet et mindesmærke til ære for Asta Nielsen. Hun var den største stumfilmsstjerne i verden i 1910’erne og 1920’erne, men i Danmark har vi aldrig rigtigt hyldet hende, og det synes jeg, hun fortjener,« fortæller Eva Tind.

Kort
Asta Nielsens mindegavl

Asta i skyggen

Værket består af en masse små rør, der naglet fast til muren danner bogstaver, der bliver til et digt. Det første bogstav i hver vandrette linie udgør på den lodrette led Asta Nielsens navn.

Gavlen er delt på midten af et indhak, så navnet og resten af digtet er let adskilt. Navnet står på skyggesiden af gavlen, så det om dagen er svært at ane. Det er først, når mørket falder på, og de små lys tændes i a-s-t-a-n-i-e-l-s-e-n, det træder tydeligt frem.

»Jeg valgte den todelte gavl, fordi jeg synes, den passer godt til historien om Asta, der var en lysende stjerne i udlandet, men da hun flyttede tilbage til Danmark på grund af 2. Verdenskrigs udbrud, blev hun bestemt ikke behandlet som den store kunstner, hun var. Hun blev nærmest sat i skyggen i dansk kultur, og derfor er hendes navn placeret på skyggesiden af gavlen,« forklarer Eva Tind.

»Men når så mørket falder på, så bliver der tændt lys, og navnet stråler som en masse små stjerner til ære for den store skuespillerinde, hun var.«

Fakta

Mindegavl for Asta Nielsen

Valby Langgade 44, Valby

En lysinstallation og et digt af kunstner og forfatter Eva Tind.

Finansieret af Statens Kunstfond og Områdefornyelsen Gl. Valby.

Den tredje og sidste af tre litterært lysende gavludsmykninger i byfornyelsesprojektet 'Valbyfortællinger'.

Dan din egen mening

Læst fra venstre mod højre er alle ordene på gavlen:

atse / sten / letaleanis / sansenatilt / altenlise / lastsilentene / linenaale / sat

Men når man står på Valby Langgade, kan det måske godt umiddelbart være lidt vanskeligt at tyde, hvad der står, og hvordan digtet skal læses. Det er helt med vilje, fortæller Eva Tind:

»Jeg ser bogstaverne fra Asta Nielsens navn som byggeklodser, jeg kan danne nye ord ud fra, derfor er digtet også skabt på en måde, hvor det er lidt svært at læse, hvad der egentlig står. Der er ingen rigtig eller forkert måde at læse digtet på. De ord jeg har dannet, som “se sten le” eller “naale sat”, er ord jeg forbinder med Asta Nielsen, men jeg vil gerne have at folk selv danner nye ord og konstruktioner, så værket forbliver levende,« siger Eva Tind

Asta Nielsens mindegavl er det tredje og sidste værk i et kunstgavlsprojekt sat i gang af Områdefornyelsen Gl. Valby. Med støtte fra Statens Kunstfond er tre gavle i Valby det sidste år blevet udstyret med lysende bogstaver. De to andre litterære lysinstallationer er neon-digtet 'regn søvn blå kys' på Herman Bangs Plads skabt af poeten Søren Ulrik Thomsen og 'Drømmegavlen' ved Valby Gadekær skabt af kunstneren Morten Søndergaard.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling