pixel

Lille træhus blander sig med boligblokke

Når områdets nye kvarterhus flytter ind nær Domus Vista, bliver det med træ på facaden, grønt på toppen og et lille nyt torv med siddepladser.

roskildevej kvarterhus

Selv om det er en lille ny bygning, der snart flytter ind på langlemmede Roskildevej, så bliver kontrasten til naboerne til at få øje på. 

For på hjørnet af Borgmester Fischers Vej — hvor en klynge betonblokke fra 50'erne ligger som perler på en snor blandet med nyere modernistiske bebyggelser — rykker der snart et lille træ-beklædt hus i to etager ind.

Udover trælister på facaden vil huset få et spirende grønt tag, som kan give beboerne i de 14 etager høje naboejendomme lidt kønt at kigge ned på — ligesom den i dag lidt triste plads foran bygningen vil blive opgraderet til et torv med planter, træer og blomster. 

Huset kommer til at erstatte den eksisterende gule murstensbygning, der ligger på grunden i dag, men funktionerne i det fremtidige hus forbliver de samme: Her vil altså fortsat ligge et (lidt større) supermarked i stuetagen og et kvarterhus på førstesalen.  

Planter skal være nordiske

Opgraderingen af det lille hjørne har været undervejs siden 2016, hvor Frederiksberg Kommune første gang modtog en ansøgning om at udvide den eksisterende dagligvarebutik med 150 m2.

Der var dog behov for lidt justeringer af projektet, og derfor er det først blevet sendt forbi politikerne på Frederiksberg i denne uge.

Rådhuset nikkede ja til planerne, og derfor kan FFB — Frederiksbergs Forenede Boligselskaber — nu gå videre med deres planlagte projekt, som Norconsult Arkitekter har tegnet for dem.   

Byggeriet har et stramt, firkantet formsprog, der med forvaltningens ord skaber en bedre sammenhæng i det modernistiske område sammenlignet med det eksisterende, gule murstenshus med saddeltag. 

Et af hovedgrebene i byggeriet er at etablere en trappe med hængende grønt, der forbinder forpladsen med en terrasse på husets førstesal. Her vil det være muligt at hænge ud tilbagtrukket fra den heftige biltrafik på Roskildevej.

På toppen anlægges et grønt tag af mos og stenurt, der kan være med til at forsinke nedsivningen af regn, når de hyppigere skybrud sætter ind.

Pladsen foran supermarkedet vil også få en ny og 'visuelt blødere' belægning, ny belysning ligesom der fremover vil blive muligt at slå sig ned.

Samtidig vil det lidt nedslidte hjørneområde ud mod vejen — der i dag består af en trist græsplæne og et enkelt asketræ — blive udskiftet med ny og mere varieret beplantning. Pladsen er egentlig et kommunalt område, men boligselskabet vil gerne benytte muligheden til at skabe en mere indbydende forplads med større biodiversitet. Og det får de lov til — men med færre eksotiske indslag end ønsket.   

I bygherres oplæg bød planerne på stauder, buske som syren, rød kornel og magnolia og en masse blandede træer i form af tibetansk kirsebær, skovfyr og hjertetræ, men politikerne har specificeret, at beplantningen skal være af arter, der er født til at vokse på de nordiske breddegrader.  

Bange for larm på trappen

Hvor beboerne i FFB's 14 etager høje boligbygninger nok glæder sig til, at der kommer lidt mere grønt i området, og de samtidig får opgraderet deres kvarterhus og selskabslokaler, ja så lyder der andre toner fra den tilstødende ejerforening, Borgmestervangen.

Kommunen har således modtaget indsigelser fra beboere, der frygter, at de støjgener, som de allerede oplever fra det eksisterende kvarterhus, kun vil blive værre, når kvarterhuset får en ny terrasse og en trappe, der indbyder til ophold.

"Jeg er meget bekymret for udsigten til, at der kommer en åben tagterrasse på bygningen. Vi har allerede i dag haft flere episoder med fester i fælleshuset, hvor der er støjende og råbende festdeltagere som hænger ud på trappen bag bygningen, til stor gene for de lejligheder i Borgmesterhaven, som har soveværelser ud mod fælleshuset. Jeg vil kun forvente, at disse problemer vil blive værre, hvis der kommer en decideret tagterrasse," lyder det eksempelvis fra en klagende beboer. 

Forvaltningen svarer dog, at den nye indretning — ifølge bygherre — rent faktisk forventes at mindske de eksisterende problemer med støj, da indgangen til kvarterhuset netop vil blive flyttet fra at vende ud mod ejerforeningen til at vende ud mod forpladsen. Samtidig forventer bygherre, at de nye udearealer — der også vender væk fra ejerforeningernes område — vil betyde, at færre gæster benytter eksempelvis bagtrappen, der netop vender ud mod ejerforeningen.

Derfor blev nabobekymringerne afvist og projektet godkendt — og det trælistebeklædte hus kan nu gøre klar til at rykke ind i området. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling