pixel

Forvandlingskuglen ved Nyhavn

Et kontorhus i Toldbodgade er blevet beklædt med messing, der bevæger sig.

kbh magasin

Fakta

Toldbodgade 13

Adresse i Kbh K for Lise Aagaard Copenhagen, ombygget af BBP Arkitekter.

Toldbodgade bag ved Nyhavn er en gade præget af gamle huse fra 1800-tallet, men indtil for nylig lå i nr. 13 en grim ælling af et kontorhus bygget i 1964. Nu har huset fået et splinternyt messing-makeover af BBP Arkitekter og matcher på en iøjnefaldende, selvsikker måde de omkringliggende huse.

Bygningen har egentlig fået en total ny glasfacade, men den er skjult af det, der ligner et plisseret gardin, rullet helt fra husets tagtop og ned til jorden. Ud over at pynte, fungerer det som solafskærmning, men er selvfølgelig ikke lavet af stof, men af gylden og robust messing. En fin kombination taget i betragtning, at det er Lise Aagaard Copenhagen, der bor derinde – det er dem med de originale troldekugler.

toldbodgade13-foer-efter_.jpg

Fuldautomatisk facade

Toldbodgade 13 er også selv blevet lidt af et forvandlingskuglehus, for messingskærmen er lavet så smart, at den hver morgen automatisk ruller nogle af ”gardinerne” op, så facaden nu har almindelige vinduer som nabobygningerne. Hvis der er brug for solafskærmning på etagerne, kan de enkeltvis rulles for.

Hver aften ruller messingen automatisk ned igen, så hele husfronten er lukket. Det både skærmer for blikke og holder på varmen ligesom med almindelige gardiner. Der er dog et par steder, der ikke kan lukkes for at give facaden lidt spil – også om natten.

Selve messingpladerne er halvgennemsigtige, og det giver et flot lysindfald indefra og i mørke også udefra, hvor bygningen lyser gyldent. Pladerne er nemlig gennemhullede af et mønster, der minder om det, regndråber danner, når de falder på en rude. Det er en finesse, der kun kan ses tæt på, for på afstand mimer messingfacaden et klassisk murværk. Og det er ikke tilfældigt.

toldbodgade13-aaben-lukket_.jpg

Tilpasset, men helt sin egen

Der er lagt stor vægt på, at messinghuset skal passe ind i miljøet, og derfor har arkitekterne fra BBP med ombygningen kopieret flere af nabohusenes form og størrelse for at skabe en naturlig kontinuitet trods bygningernes aldersforskel.

Den runde tagkontur skaber en glidende overgang til naboernes uens højder, og vinduesstørrelsen matcher vinduerne i nr. 11. Også etagernes højde er tilpasset for at give et flydende og sammenhængende ydre, så trods sin unikke iscenesættelse er Toldbodgade 13 fuld af respekt for Københavns gamle arkitektur.

toldbodgade13-kviste.jpg

Spektakulær er også gavlen mod nord, som faktisk er en facade i sig selv. Den er udstyret med store runde vinduer i forskellige højder, der bryder med de øvrige firkantede vinduer. Indenfor går de samme runde former igen i de lamper, der er placeret i lofterne og som er store nok til at kunne ses udenfor, når det er mørkt.

Gavlen er særlig synlig, når du kommer fra Skt. Annæ Plads, hvor de runde vinduer skiller sig ud fra de andre gavle, der næsten aldrig har vinduer.

toldbodgade13-gavl.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling