pixel

Bænk dig anderledes

Fire bud på alternative københavner-bænke er flyttet ind på Nikolaj Plads.

ta plads nikolaj plads

Fakta

Ta' Plads

Nikolaj Plads, Kbh K

Indtil 23. august

Fire forskellige prototyper på anderledes bybænke.

Vindere af en design-konkurrence arrangeret af Nikolaj Kunsthal og Dansk Arkitektur Center.

En del af Nikolaj Kunsthals sommerprogram 'Let There Be Light'.

Grønne komfortable planker mellem svungen støbejern – Københavnerbænken er en tidløs institution i byen. Men hvem siger egentlig, at en bybænk i København ikke kan være pyramideformet, have indvendig soveplads eller måske opladningsstik til din iPhone?

På det centrale åndehul Nikolaj Plads kan københavnere nu slå sig ned og nyde kaffen og roen for en stund på nogle helt anderledes bænke, end de er vant til. Det er de fire vindere af en bænke-konkurrence, Ta' Plads, der er blevet fremstillet som prototyper i træ til fri afbenyttelse.

Bag konkurrencen står Nikolaj Kunsthal og Dansk Arkitektur Center, der inviterede kunstnere, designere, arkitekter, snedkere og andre kreative til at nytænke den klassiske københavnerbænk til Nikolaj Plads. På måder, som på bedste vis integrerede stedet.

Kirkefortiden sat på bænk

Stedets historie og Nikolaj Kunsthals tidligere funktion som kirke har kunstnerne Mantautas Šulskus, Milda Laužikaitė og Linas Tranas brugt direkte i deres design af bænken Skrifte, udformet som ét af kirkens klassiske møbler, skriftestolen. Men hvor den traditionelle skriftestol står alene og isoleret, så har kunstner-trioen sammensat flere skriftestole ved siden af hinanden, så folk kan være sammen om deres eftertænksomhed og måske komme med små tilståelser.

 

Duoen Martin McSherry og Heda Mikulicova har også taget udgangspunkt i kirkefortiden i deres design. Deres bænk #søndageisolen er således inspireret af den klassiske kirkebænk, dog i en opdateret version, hvor de siddende på rækkerne kan få opladt deres telefoner, mens de tager en velfortjent pause i hverdagen.

 

På alle niveauer

Bænken Social Kapital designet af Hans Christian Asmussen er inspireret af de mange forskellige mennesker, der bruger pladsen hver dag. Bænken er bygget i flere niveauer, som fordrer forskellig brug. Det laveste er velegnet til pensionister med sin korrekte siddehøjde og håndstøtter, så det er let at rejse sig fra bænken igen. Legende børn kan klatre rundt på bænkens højere niveauer, og så kan for eksempel hjemløse kravle ind i selve bænken og snuppe sig en lur i ly fra vejr og vind.

 

Den sidste bænk er Pyramiderundbænken, designet af Caroline Ulrikke Graae. Den bringer de siddende helt tæt på pladsens træer ved at være bygget rundt om ét af dem. I forskellige højder, der opfordrer folk til at sidde på må og få i den lille grønne oase.

 

De fire vinderbænke er opstillet på Nikolaj Plads hele sommeren. Resten af de 60 kreative og fantasifulde idéforslag fra Ta Plads-konkurrencen udstilles inde i Nikolaj Kunsthal – og ved at stemme på din egen favoritbænk giver du dit besyv med til uddelingen af en publikumpris.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling