pixel

Njals Tårn er stadig i "fremdrift"

Forvaltning konkluderer, at der sker noget i sag om 'spøgelsestårn' — men det kan være svært at få øje på.

njals tårn

"Forvaltningen vurderer, at der er fremdrift i sagen."

Sådan kan man læse i et helt nyt notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Emnet er Njals Tårn, der ellers i nu snart fem år har stået som en ufærdig betonstøtte, som med sine 86 meter rager godt op i byens skyline.

Byggeriet blev i 2020 stoppet af myndighederne, efter at man var blevet gjort opmærksom på, at betonen brugt til både fundament og konstruktion var af langt ringere kvalitet end den lovede — og som man havde givet byggetilladelse på baggrund af.

Tårnet risikerede ganske enkelt at styrte sammen, hvis betonen ikke blev forstærket, vurderede Teknologisk Institut senere. 

Seks år senere er der ikke sket noget synligt i sagen — og hvor meget "fremdrift" der reelt er, er måske et mere åbent spørgsmål end som så.

Samme ordlyd i 2025

For præcis et år siden kunne vi nemlig her på siderne fortælle om et andet notat fra samme Teknik- og Miljøforvaltning — et notat der ligesom det nye var lavet til oplysning for byens politikere.

Heri kunne man læse, at man var "i tæt dialog med ansøger", at "der var fremdrift i sagen, og at der "løbende afholdes statusmøder for at følge op på eventuelle udfordringer."

Det var altså sidste år.

Siden er kalenderbladet vendt til 2025, og i det nyeste notat står:

"Forvaltningen er løbende i tæt dialog med ansøger om sagen, og der afholdes løbende statusmøder for at følge op på eventuelle udfordringer.
Forvaltningen vurderer således, at der er fremdrift i sagen."

Man vil være undskyldt, hvis man hopper tilbage i teksten for at se, om der har været fremdrift i formuleringen det seneste år.

Sag i limbo

I 2024 kunne Bach-gruppen — der står for at opføre Njals Tårn — fortælle til Københavns Kommune, at man blot manglede at finde en særlig type kontrollant, der lovmæssigt skal godkende en rapport om bygningens tilstand.

Den såkaldte "tredjepartskontrollant" skal sikre, at al dokumentation er i orden, når Bach-gruppen sender sin rapport til kommunen — en rapport der skal godtgøre, at bygningen er sikker nok til, at arbejdet på den kan fortsætte.

Den eneste umiddelbare ændring i sagen her et år senere er, at Bach-gruppen ifølge det seneste notat nu har tilknyttet denne kontrollant. Men processen med at tjekke rapporten igennem er stadig "igangværende".'

Og dér ligger den fem år gamle sag i dag.

Der er ingen juridisk mulighed i byggeloven for at sætte en tidsfrist for færdiggørelsen af et byggeri. Og derfor er Københavns Kommune fortsat fanget i lidt af et limbo — afhængig af reel fremdrift hos ejeren, som det altså går noget langsomt med.

Ny tilladelse

Hvis den endelige, kontrollerede, rapport konkluderer, at man ikke behøver at rive tårnet ned, men kan løse problemerne ved at forstærke betonen i konstruktionen, så skal Bach Gruppen søge om en helt ny byggetilladelse.

Først derefter kan arbejdet genoptages.

Forvaltningen mener dog, at sagbehandlingen vil kunne gå hurtigt, da alle relevante beregninger vil kunne findes i den rapport, der altså for tiden mangler at blive kontrolleret.

Og dermed kan byggeriet potentielt startes hurtigt op igen.

Men altså kun hvis der er så meget fremdrift i den afgørende rapport, at den en dag ender på det korrekte skrivebord i forvaltningen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

tommy64nielsen_2327
Det lyder bestemt ikke betryggende: "at man blot manglede at finde en særlig type kontrollant, der lovmæssigt skal godkende en rapport om bygningens tilstand"

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling