pixel

Noma afspærrer sti om Stadsgraven igen ... og igen

Kendt restaurant bedrager nu igen løbende Københavns Kommune, der siger, man ikke kan gøre noget.

noma afspærring 13 april

I januar så det ellers ud til, at Noma havde rettet ind.

Her kunne vi nemlig fortælle, at restauranten nu over en periode på flere dage havde efterlevet Københavns Kommunes krav om ikke at spærre for indgangen til den sti, der løber om Stadgraven — en sti som der ifølge lokalplanen skal være offentlig adgang til.

Men nu er den gal igen.

Noma har ad flere omgange igen leget kispus med embedsværket på Rådhuspladsen nr. 1.

To måneders gæk

Efter en sagsbehandling på mere end fem år år, fik Noma tilbage i november endeligt afslag på en tilladelse til at afspærre den sti, der løber mellem restauranten og vandet i Københavns gamle voldgrav.

Siden fulgte knap to måneder, hvor Noma til Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) gentagende gange indsendte billeder af, at man nu havde fjernet afspærringen — dog blot for at genetablere den, så snart kameraet var pakket i lommen og mailen sendt.

TMF har tidligere oplyst til Magasinet KBH, at man som regel ikke selv tjekker efter, om ens krav bliver efterlevet, så her var man lykkeligt udvidende om, at Noma bedrog forvaltningen.

Magasinet KBH kunne dog over flere omgange sende billeder til TMF, der viste, hvordan Noma drev gæk med embedsværket og igen og igen genetablerede den ulovlige afspærring, selv om de fortalte TMF, at nu var den væk.

Hver gang sendte TMF en mail til Noma med endnu en løftet pegefinger — og til sidst så det altså ud til, at det havde en effekt.

I februar og det meste af marts har der — Magasinet KBH bekendt — været offentlig adgang til stien, sådan som der skal være.

Men den 30. marts var alt ved det gamle.

Blokeret igen ... og igen

Denne lørdag var stien igen blokeret af både biler og store plantekrukker, da Magasinet KBH kom forbi.

Og dét samme var tilfældet to dage senere, hvor en læser sendte et billede af afspærringen til os.

Redaktionen fik derfor startet maskineriet op igen og sendte endnu et billede til TMF af, at Noma nu endnu engang havde afspærret stien på trods af, at TMF selv har erklæret det ulovligt og instrueret dem i at lade være.

Da vi igen kom forbi omkring den 8. april, var krukker og og biler væk igen, så vi konkluderede, at den kafkaske mølle igen stod stille — i hvert fald for en stund. TMF måtte igen have kontaktet Noma og bedt dem fjerne afspærringen.

Men billedet der pryder denne artikels top er taget den 13. april, så det var altså en stakket frist.

For anden gang på et par uger har Noma igen spærret stien, og dét har vi i dag — igen — oplyst TMF om.

Kan det køre for evigt?

Hvor længe kan det blive ved, spørger man måske sig selv?

Og svaret er tilsyneladende "for evigt". Forvaltningen ønsker nu ikke længere at svare Magasinet KBH specifikt på, hvad man foretager sig efter hver af vores mange henvendelser og henviser i stedet til de tidligere svar, man har sendt os:

»Forvaltningen kan ikke garantere, at Noma ikke vil sætte krukkerne tilbage, så de udgør en afspærring, men hvis forvaltningen får information om dette, vil vi på ny kontakte Noma, og hvis nødvendigt igangsætte en proces om varsel og påbud.«

Problemet her er, at så snart Noma indsender et billede af, at nu har man rettet sig efter det anviste, så "nulstilles" sagen ifølge TMF.

Med andre ord: Man kan ifølge TMF kun gå videre til varsler, påbud og politianmeldelser, hvis der ikke bliver rettet op på forholdet, og hvis ulovligheden dermed fortsætter.

Men fordi Noma netop retter op på det ulovlige — også selv om det måske kun er for få minutter — så kan man ifølge TMF ikke gå videre til næste skridt i rækken af sanktionsmuligheder.

Næste gang der kommer en henvendelse om, at Noma har spærret stien, må man i stedet starte forfra med (endnu) en venlig henvendelse til restauranten på mail.

Og derfor er der ingen konsekvenser for Noma — ligesom der ikke vil være det for en anden indklaget part, der handler som Noma gør.

Som et slags kunstnerisk eksperiment udi anvendt Sisyfosarbejde og eksistentiel magtesløshed starter Magasinet KBH derfor her i stedet vores egen 'Noma-kalender'.

I den vil vi løbende indføre datoer for observationer af, om Nomas afspærring er enten oppe eller nede.

Hjælp os med at holde øje ved at sende os et billede til den dertil indrettede adresse: noma@magasinetkbh.dk

Og derudover fortsætter vi naturligvis med at dække sagen, der også omhandler en afspærring i den anden ende af Nomas grund.

  • 30. marts: Sti spærret af Noma
  • 1. april: Sti spærret af Noma
  • 2. april: TMF informeret af Magasinet KBH
  • 8. april: Adgang til sti
  • 13. april: Sti spærret af Noma
  • 15. april: TMF informeret af Magasinet KBH

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Louise Stahnke
Absurd situation, men under alle omstændigheder kan man vel blot gå forbi krukkerne - eller over dem - så store er de jo heller ikke.
uffe.jacobsen_3156
Mangler der ikke nogen aktivister?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling