pixel

Nul smaragd til København

Her i byen er det ikke let at være Erick van Egeraat. Først røg Krøyers Plads, og nu også hans grønne glashus på Kalvebod Brygge

kbh magasin

Fakta

Politigrunden
Smaragden var et erhvervsbyggeri tegnet af den hollandske arkitekt Erick van Egeraat – bedst kendt for at være manden bag de omdiskuterede, og droppede, tårne på Krøyers Plads.

Sælgeren af den såkaldte Politigrund mellem Hambrosgade og Kalvebodbrygge, overfor Hotel Marriott, er statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme.

Køberne er norske investorer der nu vil opføre et kontorhus på ca. 23.000m2 tegnet af den danske tegnestue Dissing+Weitling.

Der satses på at stikke spaderne i jorden i løbet af 2011. Bygningen skulle gerne stå klar til indflytning i 2013/2014.

Bygningen er forberedt til at overholde energikrav der træder i kraft i 2015.

I Holland sidder der en arkitekt der efterhånden må rive sig lidt i håret.

Først flippede en række københavnere over udsigten til Erick van Egeraats tårnhuse på Christianshavn. Sagen om Krøyers Plads gik i hårdknude, og til sidst, efter forsøg på intens, bondamsk genoplivning, styrtede drømmen om tårnene endegyldigt til jorden med et brag.

Som et lille plaster på såret dukkede dog en anden mulighed op – et organisk formet kontorbyggeri på Politigrunden mellem Hambrosgade og Kalvebod Brygge i grøntonet glas. Deraf navnet Smaragden.

Men også det byggeri er nu en saga blot. Carsten Rasmussen fra den hidtige grundejer, Freja Ejendomme, forklarer:

”Det skal ikke være nogen hemmelighed at vi har haft svært ved at sælge den grund med Egeraats projekt der er et ganske kompliceret byggeri. Vi har prøvet og prøvet i flere år, og virkelig forhandlet intenst med mulige købere – og også med Egeraat – men i sidste ende måtte vi begynde at se på alternativer inden for den gældende lokalplan. For os har det været væsentligt at det sted i byen kom i spil og ikke bare lå dødt hen.”

Nyt projekt klar

Køberne har altså ikke ligefrem været brandvarme på hollandsk smaragd. Og nu er et alternativt byggeri i stedet kørt i stilling, og grunden netop købt af nordmænd.

Bag stregerne står danske Dissing+Weitling der efter en mindre arkitektkonkurrence er klar med et projekt i bæredygtighedens tegn. Et erhvervsbyggeri i glas der er endnu et bidrag til at sexe kedelige Kalvebod gevaldigt op, og hvor stueetagerne gerne skulle komme til at rumme butikker og måske et supermarked.

politigrunden2.jpg

Ingen lejere er dog på plads endnu. Daniel Hayden, en af arkitekterne bag, siger:

”Det er på mange måder et hus der skal det samme som Egeraats, men det er mere fleksibelt og funktionelt. Vi har samtidig haft fokus på at skabe noget der understøtter det lokale miljø. Et hus der vil noget. I stueetagen placerer vi en række publikumsorienterede funktioner – det kunne være en café eller en restaurant – og resten bliver en moderne kontorbygning orienteret mod bæredygtige løsninger.”

En dobbelt facade i glas med persienner imellem kommer til at fungere som solafskærmning. Samtidig hentes nedkølende grundvand op fra dybet – altsammen for at sikre en lavenergibygning.

Og selv om det altså heller ikke i denne omgang blev til hollandsk visit og smaragder i hovedstaden, er Carsten Rasmussen fra Freja dog en ganske fornøjet mand:

“Vi er rigtig glade for at have været med til at skabe det her nye projekt som er både ambitiøst og spændende og i øvrigt fornemt matcher lokalplanens intentioner.”

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling