pixel

Aveny-Ts nye hus bliver beklædt med tombak

Byggeriet af ny ‘nationalscene’ for unge talenter har været i gang siden april — men først nu ligger planerne for dens ydre fast. Ambition om at åbne facaden mere op er droppet.

Ny facade på Aveny-T's Væksthuset

Et flere meter højt, kobberfarvet og næsten kvadratisk stykke patchwork af metal og glas. Sådan kunne man med rette beskrive facaden på Aveny-T's kommende nabo, Væksthuset.

Selvom byggeriet af huset til unge scenekunst-talenter gik i gang tilbage i april, så er facadens udformning faktisk lidt af en nyhed.

For da tegnestuen Kjaer & Richter tidligere på året kunne løfte sløret for det godkendte projekt, var det endelige facadeudtryk ikke tegnet helt færdigt.

Derfor var det tegninger med en meget enkel, lys og matteret glasfacade, vi kunne vise, da vi i april meldte om byggestart.

Måneden efter blev en kobberbeklædt udgave af facaden godkendt af et politisk flertal — altså kun en måned efter byggeriet gik i gang.

Men ved den lejlighed vedtog politikerne også at undersøge, om man kunne åbne facaden ud mod Frederiksberg Allé mere op.

Dét mener embedsfolkene i By- og Miljøforvaltningen dog ikke kan lade sig gøre på grund af økonomi og tidsplan, og med et endeligt 'okay' fra et flertal i udvalget til dén udmelding, ligger planerne nu fast.

Med en lille, hævet forplads med udeservering kommer Væksthuset dog til at spille mere sammen med Frederiksberg Allé end teatrets gamle nabo — det legendariske vandhul Café Kellerdirk — gjorde.

Fra æggeskal til tombak

Når bygningen står færdig i begyndelsen af 2022, vil den tage sig meget anderledes ud end den bygning, den erstatter. Kellerdirk-bygningen var æggeskalsgul og pudset ligesom Aveny-T — men halvt så høj.

Med et par ekstra meter ovenpå bliver Væksthuset lige så høj som teaterets hovedbygning ved siden af. Men dér stopper matchet også:

Den nye tilbygning bliver dækket af tombak — en mørkebrun metallegering, der primært indeholder kobber, men ikke irrer med alderen. Dén egenskab opnår man ved at blande omkring 10% zink sammen med kobberet.

Og i stedet for en massiv facade, får bygningen den lidt patchwork-agtige front af paneler i varierende højder og placeringer, som giver åbninger i forskellige størrelser.

Tilbage til 1855

Når Væksthuset står klar, kommer turen til selve Aveny-T.

Hovedbygningen, der stammer fra 1855, skal bringes tilbage til sit oprindelige udtryk med buer og ornamenter. Du kan sammenligne billedet herunder med visualiseringerne, hvor det restaurerede Aveny-T kan ses i venstre side.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling