pixel

Teater-vokseværk på Frederiksberg Allé

Aveny-T river café-klassikeren Kellerdirk ned for at blive et nyt væksthus for ungdomsteater.

væksthuset fra frederiksberg alle

Groft sagt går københavnere i teatret, når de er børn og så først igen, når de selv har fået børn. Men det har Aveny-T en plan om at lave om på.

Teatret lige ved Frederiksberg Runddel for enden af Frederiksberg Allé vil genopfinde sig selv som byens nye teater for den unge generation og vækstlaget.

Og rammerne, hvor de høje ambitioner forløses, skal være en helt ny væksthus-inspireret tilbygning med en åben prøvescene og forbedrede udendørsfaciliteter lige dér, hvor Kellerdirk ellers ligger i dag – en klassiker i kvarteret som teater-café og nok især som natklub i weekenderne.

Erstatningen for Kellerdirk og den forrige teater-udvidelse fra 1982, som cafén bor i, skal findes i en arkitektkonkurrence. Men opdraget er med teatrets projektforslag 'Væksthuset: Det Ny Aveny-T' en moderne, lys og åben tilbygning i træ, stål og glas holdt i såkaldt nordiske toner. Med 400 kvadratmeter på to etager.

For også i fysisk forstand at revitalisere Frederiksberg Allés tradition som teatergade, skal det Ny Aveny-T ud på alléen og alléen ind i Væksthuset. Derfor lægges med skitseforslaget op til, at vokseværkets omgivelser opleves som en lille grøn oase, der inviterer til ophold både indenfor og udenfor på terrasser omkring den nye tilbygning.

Samtidig bliver hovedbygningen bragt helt tilbage til sin oprindelige facon fra 1855, da den blev opført til traktørstedet Sommerlyst. Tivoli-arkitekten H.C. Stillings originale facade pudses op og historiske lag genetableres med buer, ornamenter og en lang arkade mod øst.

Kraftcenter for ungekulturen

Aveny-T's skærpelse af profilen til at være et decideret ungdomsteater, der præsenterer ny dramatik og musikteater på højt niveau og primært henvendt mod børn og unge, følger i kølvandet på Aveny-T's skamroste teaterversion af den norske ungdoms-tv-serie 'SKAM'.

"Aveny-T vil skabe teater til unge, som de aldrig har oplevet teater før," lyder det i projektforslaget om Væksthuset, som ikke blot skal sørge for moderne og tidssvarende faciliteter, men løfte Aveny-T til at blive et kraftcenter for ungekulturen på Frederiksberg.

Et sted, hvor et besøg ikke behøver begrænse sig til lige den aften, som billetten er købt til, men hvor der altid er noget at opleve, når kunst, teater, musik, mad og drinks blander sig med vækstlaget og publikum.

Visionen er også et teater, der udvider rammerne for, at teater bare er det, der foregår i salen – og slår sprækker helt ud i byrummet.

Derfor er Væksthusets prøvesal tænkt som en semiåben afdeling inderst i bygningen, hvor man kan komme ind fra alléen og fra en bred siddetrappe være tilskuer til skuespillernes prøver om dagen. Prøvesalen skal også kunne bruges til små forestillinger eller koncerter om aftenen og lukkes af med foldevægge.

Midlertidige aktiviteter kan også foregå på den nye terrasse foran teatret, der ligeledes kan fungere som foyer eller måske som scenerum for en akt i et teaterstykke.

Kommunen er hovedinvestor

Nedrivningen af Kellerdirk forventes at gå i gang i 2020, så Væksthuset kan slå dørene op sidst i 2021.

Den anslåede pris er 25 mio. kroner, hvoraf de 10 mio. kroner er doneret af A.P. Møller Fonden.

Resten dækker Frederiksberg Kommune, som i 2016 købte den nedslidte bygning og investerede 40 mio. kroner i en grundlæggende istandsættelse.

Kommunen yder også et fast årligt tilskud til den erhvervsdrivende fond, der driver Aveny-T.

Siden traktørstedsdagene i 1800-tallet blev bygningen ved runddelen i 1919 ombygget til teater, som også er blevet spillet under navne som Føniks Teatret, Frederiksberg Teater, Aveny Teatret og Dr. Dantes Aveny.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling