pixel

50'er byggeri på Amager får arkitektonisk opfrisker

Et boligbyggeri på Østamager er seneste eksempel på københavnske huse der udvider opad — og forsøger at rette op på nogle af fortidens synder.

lejligheder, engvej, fremtid

Tæt på Femøren Metrostation finder man i dag fem tre-etagers boligblokke, der ikke gør meget væsen af sig.

Fortvænget, som de kaldes, er et tidstypisk boligkompleks fra 1950'erne — opført i beton med røde murstensfacader og vinklet så beboerne fik mest ud af solens stråler året rundt.

Byggeriet er måske lidt 'trist', vil nogen nok sige. Et eksempel på det 20. århundredes modernistiske stokbyggeri, som man flere steder nu forsøger at omgøre.

Husene er ombygget flere gange, mest gennemgribende i 1990'erne. I dag fremstår de dog nedslidte både ude og inde — trods deres ret attraktive placering tæt på både strand, metro og lufthavn.

Men dét kan blive bedre, tænkte den almene boligforening Bo-vita, som har søsat en omfattende renoveringsplan.

En grøn opgradering

I en nær fremtid får Fortvænget en ekstra etage på alle fem bygninger, en helt ny facade og en ordentlig opfrisker af et haveanlæg.

Alt sammen er løsninger der visuelt skal samle husene — uden at sætte den oprindelige, murede arkitektur helt over styr.

Den nye facade bliver konstrueret i gråbrune teglsten, der skal give lidt mere farvespil og variation end de meget tidstypiske røde sten, man finder på bygningerne i dag. 

Fra første sal og opefter kommer der nye altaner, som vil bryde de i dag meget to-dimensionelle facader op og skabe noget mere dybde i byggeriets ansigt til gaden.

Øverst får de nye taglejligheder et saddeltag i mørkt metal, som yderligere vil skabe mere visuel variation, end man lavede i 1950'erne.

En udvendig elevator giver adgang til de nye taglejligheder og endnu et brud i facaden. 

Sammen med de større ændringer, vil der også blive udskiftet døre og vinduer overalt.

Når det hele står klar, venter der både beboere og forbipasserende et mere varieret syn.

Modernistisk grønt gøres intimt

De grønne områder omkring byggeriet byder i dag på et haveanlæg med nedlagte legepladser, et overgroet boldbur og meget få, afskærmede opholdsmuligheder. 

Som med så meget byggeri fra samme periode var filosofien, at de kompakte boligbyggerier skulle spredes ud, så der kunne skabes grønne områder imellem den. Men de ofte meget åbne arealer var ikke altid så indbydende at opholde sig på, som man havde forestillet sig på tegnebrættet.  

Det forsøger man nu at lave om på med ny plads til leg og ophold — og direkte adgang fra stuelejlighederne til det grønne, så de bedre integreres med de omkringliggende rum.

Kantzonen mellem stue og have beplantes med hæk og buske, og i alt kommer der 25 nye træer til, så man kan skabe mere intime, beskyttede og indbydende rum mellem husene, end det er tilfældet i dag.

Det er tegnestuen Arkitema, der har tegnet renoveringsplanen, som skriver sig ind i en tendens for tiden, hvor ældre lejligheder renoveres og udbygges med ekstra tagetager.

Det kan både give pænere byggerier, mindre energiregninger og mulighed for en bedre udsigt — hvis man altså er så heldig at få en lejlighed på toppen.

Det har vi for nylig set eksempler på i Folehaven i Valby, i Haraldsgadekvarteret på Nørrebro, på Peter Bangs Vej på Frederiksberg og — nok mest markant — i den igangværende omdannelse af hele Mjølnerparken

Flere byggerier omkring Femøren

Tilbage på Engvej finder Bo-vitas ombygning sted i en tid med flere planer for lokalområdet.

På nabogrunden mod sydøst er fire nedslidte erhvervsbygninger blevet omdannet til ungdomsboliger og et hotel — og på den anden side af Femøren Station er PFA ved at opføre flere ungdomsboliger ved siden af PostNords hovedkontor.

Endelig er der store planer for nabogrunden på den anden side af Engvej. 

Her har en investor planer om i de kommende år at omdanne spredte lager- og værkstedsbygninger til et nyt bolig- og erhvervskvarter.

Renoveringen af Fortvænget er sendt i offentlig høring frem til september, hvorefter en endelig lokalplan forventeligt bliver vedtaget. Nogle måneder senere — når de nødvendige byggetilladelser er på plads — vil arbejdet på Amager kunne begynde.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling