pixel

Ny skole, idrætshal og grønt på Sluseholmen

Kanalbyen i Sydhavnen får faciliteter for både børn og voksne i stort, nyt kompleks ved vandet

Skole sluseholmen

Skole med plads til 840 børn. Fritidshjem og -klub. Idrætshal. Madskole. Og et parkeringshus.

Alt dette bad Københavns Kommune om at få passet ind på en relativt lille grund for enden af Sluseholmen — et fodboldspark fra Sjællandsbroen.

Og ikke nok med det. Kommunen ønskede også en skole, hvor naturen blev draget ind i designet, og hvor der var mange åbne områder, hvor børn og lærere kunne mødes på kryds og tværs af klasser og fag.

Det var ret store krav for et nyt kompleks der skal servicere både børn og voksne i kanalbyen i Sydhavnen og omegn.

Men Københavns Kommune erlærer sig ovenud tilfreds med det vinderforslag, som nu skal blive til virkelighed.

Leg i vandet

Byens næste folkeskole byder på en lang række terrasser, hvor børnene kan mødes og lege — og hvor såkaldte 'skolehaver' skal være med til at lære vores yngste om natur og bæredygtighed.

Med sin placering tæt ved havneløbet har det også været oplagt at inddrage vandet i skolens fremtidige funktioner. En endnu ikke-eksisterende kanal vil løbe forbi skolen og slå et knæk foran den — og ude på vandet vil der være adgang til flydepontoner der kan bruges som læresteder, og hvor børnene kan fiske og på andre måder bruge vandet i det daglige.

Langs vandet vil børnenes fremtid byde på boldbaner, trampoliner, parkourbane og grønt område.

Kanaludsigt fra klasseværelset, mens vikarlæreren gennemgår brøkregning, er naturligvis heller ikke helt skidt.

Det er det til gengæld, hvis man ikke hører passagen om fællesnævnere, fordi en lastbilskonvoj på vej mod Polen ruller forbi på Sjællandsbroen lige ved siden af skolen.

Denne akustiske problematik har man i vinderforslaget løst ved at placere et stort P-hus som en barriere mellem vej og skole. 

Helt præcis skal fire etager med parkerede biler skærme mod støjen — og toppen af P-huset danner samtidig byggegrund for den nye idrætshal der altså kommer til at ligge i 5. sals højde.

Skolen på Sluseholmen får på denne vis blandet læren om bæredygtighed og andefamilier i kanalvandet sammen med noget realpolitik fra Sjællandsbroen, hvor små 4.000 prustende biler og lastbiler tromler forbi i timen på en typisk hverdagsmorgen. Eller cirka én i sekundet.

Om kommunens håb er, at den ret håndgribelige konstrast yderligere skal inspirere næste generation til at tænke grønne tanker, melder historien ikke noget om.

For hele området

En stor del af skolen vil være tilgængelig uden for åbningstid, så lokalområdet kan benytte sig af terrasserne til en kop kaffe, en runde fodbold eller en børnefødselsdag.

På den måde kommer kommunen også noget af den kritik der har været af Sluseholmen i møde. Manglen på netop fællesrum og grønne områder har i flere år været et smertepunkt for mange beboere.

Også idrætshallen er til andre end skolebørn, og Københavns Kommune erklærer, at aftenlyset fra hallen oven på P-huset vil være nok til, at området med det nye projekt får et 'vartegn'.

Bag vinderforslaget står JJW Arkitekter sammen med Thing Brandt Landskab og entreprenøren BAM Danmark. Regningen for hele byggeriet forventes at lande på ca. 345 mio. kroner. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling