pixel

Nye ejere vil åbne Langelinies souvenirskur

Langelinies 350 meter lange 'skur' er mest kendt for sine outlets og souvenirbutikker. Nu vil ny ejer restaurere det og skabe mere liv på kajen.

Langelinieskuret solgt

Langelinie er for de fleste nok mest forbundet med krydstogtskibe og turister, der vil have et glimt og et foto af Den Lille Havfrue.

Men efter de største skibe er rykket nordpå til Nordhavn, er menneskemængden blevet trukket noget ud af den godt 125 år gamle og næsten 1 km lange mole, der udgør Langelinies nordlige del.

Nu vil et dyrt ejendomskøb forsøge at skabe mere liv på Langeliniekaj, som denne del af Langelinie officielt hedder. 

Den 350 meter lange bygning 'Langelinieskuret' er blevet solgt for et trecifret millionbeløb, og den nye ejer ønsker at trække flere mennesker til stedet. 

Taget af Langelinieskuret er det, du går på, når du spadserer på den hævede Langeliniepromenade klemt inde mellem Langelinie Allé og Langeliniekaj — og bygningen går derfor også under den lidt mere poetiske betegnelse 'Promenadebygningen'.

Den lave bygning begynder omtrent ved statuen 'Isbjørn med Unger' og løber halvvejs ned af molen, hvor den trapper nedad mod ispavillonerne på spidsen af Langeliniekaj.

Der er altså tale om en lang, lang facade ud mod vandet. Og nu, hvor en stor del af krydstogtskibene er rykket nordpå til den ny havne-terminal ved Oceankaj, er der oftere frit udsyn til vandet.

Men lokalerne i 'skuret' er fortsat meget henvendt klientellet fra krydstogtskibene og domineret af souvenirbikse og outlets.

Og selvom der langs bygningen løber et podie med bænke med havudsigt, så bruger de fleste københavnere nok primært skuret i form af den hævede promenade, som taget udgør — og udforsker ikke hvad der gemmer sig inde i bygningen eller på pladsen foran den.

Det vigtigste er mere liv på kajen

Det vil Karberghus, der har købt hele molevitten, ændre på.

Selskabet med adresse på Østerbro specialiserer sig i at investere i fredede ejendomme i det centrale Købnhavn og har altså nu føjet den prominente havneejendom til porteføljen.

Præcis hvad der skal ske med Langelinieskuret, har Karberg ikke meldt noget ud om endnu, men i forbindelse med købet sagde den nye ejer til Børsen, at "det vigtigste er, at vi skal have mere liv på kajen".

Virksomheden oplyser også, at de ser frem til at deltage i udviklingen "hen mod bæredygtig kulturhavn og rekreativt område for alle".

Det 5.700 kvadratmeter store Vilhelm Dahlerup-tegnede granit-‘skur’ blev fredet i 1993, så man vil ikke se en stor ændring på selve bygningen, men i højere grad dens indhold og omgivelser.

Karberghus fortæller dog, at man vil investere betydeligt i 'nænsomt at restaurere' Promenadebygningen. 

Da bygningen blev opført for 127 år siden, var det til opbevaring af gods, men efter en istandsættelse i 1990'erne blev den inddelt i flere mindre lejemål til butikker og caféer.

Ifølge Karberg skal der fortsat være serviceerhverv i bygningen. Men ser man på lejerne i virksomhedens andre lejemål — eksempelvis juvelerer — kan man nok forvente, at prisklassen bliver rykket et nøk op i forhold til dagens souvenirbikse.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling