pixel

Nybyggeri lander nænsomt på trist P-plads i Middel­alderbyen

50 år gammelt hul i husrækken i Ny Østergade er nu tæt på at være fyldt ud. Snart åbnes der for udlejning af de 24 luksuslejligheder i "Oasis".

Oasis Ny Østergade nyt byggeri overblik

Normalt udløser nybyggeri i Indre By snarere protester end velkomstkomitéer. 

Men selv den mest forhærdede modstander af forandringer i Middelalderbyen må have haft lyst til at give ejendomsudvikleren Morten Boll et hjerteligt klap på skulderen, da han for knap to år siden udmeldte sine planer om at bygge en ny ejendom på hjørnet af Ny Østergade og Store Regnegade.

Bolls nye bygning skulle nemlig ikke opføres på ruinerne af en nedrevet historisk ejendom — tværtimod skulle den lukke et uskønt hul i karréen, der i over et halvt århundrede havde skæmmet et af Indre Bys mest charmerende kvarterer.

Den 750 m2 store byggetomt, der ligger skråt over for caféen Det Elektriske Hjørne og rundt om hjørnet fra Jazzhus Montmartre, havde været ubebygget siden 1960'erne. Grunden havde blandt andet været brugt som privat parkeringsplads, mens de omkringliggende bygningers mure havde fungeret som lærred for byens grafittimalere.

Men efter næsten en hel menneskealder med et åbent sår i husrækken er Ny Østergade snart komplet igen. Byggeriet skrider frem, og ejendommen har nu fået et navn — Oasis — samtidig med at de 24 luksuslejeboliger snart bliver udbudt til leje.

Taghave på toppen

Bygningen får sit navn fra den frodige, fælles tagterrasse i femte sals højde, der kommer til at krone det færdige byggeri. Her kan beboerne nyde udsigten over byens tage, mens de bliver skærmet for vinden af grønne kantbede, der også vil kunne ses fra gaden.

På terassen opføres tre små taghuse, der blandt andet skal rumme et orangeri, opholdsområder, køkken og toilet samt trappenedgange. I tråd med tidens krav om bæredygtighed får taghusene solfangere på taget, og der bliver opsamlet regnvand til vanding af terrassens grønne bede.

Inden for i bygningen får de 24 lejligheder højt til loftet som i klassiske herskabslejligheder, og pariserstemningen understreges af franske altaner ud mod gaden. Alle lejligheder får desuden adgang til en fælles vinkælder under bygningen, hvor hver lejer kan opbevare op til 40 flasker ved optimal temperatur.

Lejlighederne koster fra 15.400 kroner om måneden for en toværelses på 73 m2 til 27.300 kroner for en fireværelses på 135 m2.

Referencer til omgivelserne

Oasis er tegnet af Praksis Arkitekter, der har forsøgt at indpasse ejendommen i husrækken ved hjælp af referencer til både ældre og nyere bygninger i det omkringliggende kvarter. Bygningens ydre detaljer inkluderer blandt andet indhug til butiksskilte, fremspring i facaden og et markant ur på gavlen ud mod Store Regnegade.

Broderparten af bygningens facade vil blive glatpudset, men de to nederste etager beklædes med lyse natursten — og naturstenene kommer blandt andet til at gå igen omkring vinduer og karnapper på resten af bygningen.

Praksis Arkitekter har tidligere samarbejdet med Boll+ om Frihavns Tårnet i Nordhavn og har derudover blandt andet tegnet de prisbelønnede Forskerboliger i Carlsbergbyen og Trikotageparken på Østerbro.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling