pixel

Hus til organisten eller til atomet i Ørestad?

'Organistens Hus' er navnet på en boligblok, der for nylig lod folk flytte ind i hjørnet af Bellakvarter. Størstedelen af karréen ligner de omkringliggende bygninger, men et hvidt punkt stikker ud.

organistens hus tårn

Med 81 lejligheder er Organistens Hus langt fra den største etageejendom i Ørestad — Lavetten lidt længere sydpå er eksempelvis tre gange større.

Men alligevel vækker den opsigt.

Bygningen, der er placeret på hjørnet af C. F. Møllers Allé og Ørestads Boulevard i Bellakvarter, ligner godt nok for størstedelens vedkommende mange af de øvrige nyopførelser i området. Men løfter man blikket — og det er svært at undgå — så sker der ting og sager.

For mens det meste af den U-formede, trelængede bygning består af fem etagers ganske traditionelt formsprog med røde tegl i varierende nuancer, så stikker punkttårnet på toppen bogstavelig talt ud.

På godt halvdelen af langsiden ud mod Ørestads Boulevard har arkitekterne hos Holscher Nordberg ladet huset fortsætte op til 10 etager med en overbygning med hvid aluminumsbeklædning og forskudte altaner.

Hvidt øverst og inderst

Med sin glatte og kridhvide facade skiller tårnet sig i den grad ud fra resten af byggeriet.

Fra de øverste altaner kan man skimte Øresund i det fjerne — og der er fri udsigt til metroen og VM Bjerget lige ovre på den anden side af banen.

Det hvide udtryk går igen indenfor i leje-lejlighederne, som varierer i størrelse fra 2-6 værelser og er indrettet med store køkken-alrum, som tiden dikterer det.

Fællesskabet vil Organistens Hus også gerne understøtte i det ydre, så alle beboerne har adgang til to store, fælles tagterrasser, beliggende på femte sal. Her er der mulighed for at følge en anden af tidens trends, nemlig grønne tage, ved at etablere egne nyttehaver og drivhuse.

Gårdrummet er beplantet med højt græs — med en erklæret målsætning om at lede tankerne hen på Amager Fælleds natur.

Organisten, eller atomet?

Og hvad er det så for en organist, huset er opkaldt efter? Eller skal bygningen minde om et orgel?

Arkitekterne hos Holscher Nordberg melder til Magasinet KBH, at man på tegnestuen lidt mindre musikalsk "kalder det byggefelt 16".

Udlejeren hos Newsec kan heller ikke besvare spørgsmålet, da man først kom ind over sagen senere i forløbet.

Men hos ejendomsmægleren er der bid: 

Simon Lund Lauridsen fra Home forklarer, at mange af bygningerne i Bellakvarter er navngivet på basis af de omkringliggende vejnavne. 

Tæt ved Organistens Hus ligger Halldór Laxness Vej — efter den islandske forfatter og nobelprismodtager. Og lige ved siden af ligger derfor 'Laxnesshus' og 'Halldorhus'.

'Organistens Hus' er en roman af Laxness, udgivet på dansk i 1952. Så eventuelle orgel-associationer er altså som udgangspunkt mere litterære, end de er arkitektoniske.

Med til historien hører dog, at 'Organistens Hus' kun bar den titel i få år. Siden 1967 har bogens titel på dansk været 'Atomstationen'.

Om man vil lægge noget arkitektonisk i dette, må være op til læseren.  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling