pixel

Kæmpekarré klar i Ørestad Syd

En af Ørestad Syds største boligblokke, Lavetten, står færdig med 241 lejemål, grønt tag og vandhave i gården. Varierende højde skal give lys og luft, mens indhak i facaden leverer læ for vinden.

Ørestad Lavetten boligblok

8-tallet i Ørestad har fået en ny nabo, men det er ikke just en lille purk, der nu indtager byggefelt 17 nord for Bjarke Ingels’ berømte og belønnede bygning. Lavetten, som den allerede fuldt udlejede karré er døbt, rummer således 241 lejemål i op til 10 etagers højde. 

For at lette på byggeriets ganske massive skala har folkene bag hos Danielsen Architecture gjort flere forskellige krumspring.

Fra sit højeste punkt, 34 meter over gadeplan i det nordøstlige hjørne, falder Lavettens tag seks etager ned mod sydvest for at give et naturligt lysindfald og en smule udsigt over Kalvebod Fælled — i hvert fald for de øverste lejligheder.

Selve taget er af den grønne slags, med planter der refererer til Fælleden og ifølge arkitekterne skaber en ‘visuel sammenhæng’ mellem natur og by.

En del af naturen på denne del af Amager er vinden, som man ligeledes har søgt at tage højde for. Det sker med tilbagetrækninger i facaden, der dels skal gøre bygningen ‘mindre bastant og mere venlig’, som det hedder, og også sine steder være dybe nok til at skabe nicher med læ for blæsten.

Overraskende vandhave

Derudover er der på tre sider af bygningen portåbninger i facaden, der giver adgang til gårdrummet, hvor der er skabt det, Danielsen kalder en overraskende vandhave. Her er der installeret regnvandsbede, der kan tage fra, når himlen måtte vælge at åbne sig med store vandmængder til følge.

I bedene er der plantet lokale nordiske vækster som havtorn, engsalvie, knoldet mjødurt og kvæsurt, der alle er stauder, som netop kan klare store mængder vand. Rundt om bedene — og i den lave del af gården også henover dem — sikrer hævede gangbroer tørskoet trafik, selv når der for alvor er vådt.

Lavetten har i øvrigt fået sit navn med inspiration fra Fælledens mangeårige militærhistoriske fortid, hvor området blev brugt som øvelsesterræn for hæren. En lavette betegner således det understel, som kanonerne hvilede på.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling