pixel

Nordhavnsdrømmen på budget

Nu er de første almene boliger på vej mellem luksussiloerne i Århusgadekvarteret.

orienten dorte mandrup

Det nye Nordhavn er hurtigt blevet synonym med spektakulære siloer og Københavns dyreste lejligheder, og så ligger stemplet som rigmandsghetto ikke langt væk, ligegyldigt hvor mange af de snart 2.000 tilflyttere, der er rigmænd.

Derfor bliver der også slået lidt ekstra på tromme af udviklere og borgmestre for det seneste boligbyggeri, der er gået i gang ude på kajerne. På en trapez-formet grund midt i Århusgadekvarteret, lige bag prestigeprojekterne The Silo og Frihavns-Tårnet, opføres nemlig nu de allerførste almennyttige boliger i Nordhavnen.

Kort
Orienten

Orienten bygges af boligselskabet Domea og forventes at være indflytningsklar i 2019 med 131 lejligheder fordelt på familieboliger, ungdomsboliger og såkaldte servicelovboliger til borgere med særlige behov.

Til at opfylde ambitionen om at forene høj arkitektonisk kvalitet og lav(ere) husleje er udvalgt internationalt hædrede Dorte Mandrup Arkitekter i samarbejde med KHS Arkitekter. Det er Dorte Mandrup, der også aktuelt står for det store IKEA-projekt på Kalvebod Brygge.

Grønne gårde og gule priser

Orientens 14.000 kvadratmeter bliver fordelt på to karréer med en passage imellem. Begge karréer udformes med skiftende højder og facader undervejs, så byggeriet visuelt tager sig ud som flere selvstændige, men sammenhængende bygninger – beklædt med tegl og plader i de røde, brunlige og grålige toner, som er standard i Århusgadekvarteret.

På tagene får beboerne fælles tagterrasser i forskellige variationer og højder med planter og buske. Og også gårdmiljøet bliver i flere niveauer med plateauer, pladser og træer.

Byggeriet kommer desuden til at indeholde en daginstitution, og i længerne mod Århusgade indrettes butikker og spisesteder i stueetagen.

Huslejen i Orienten forventes at blive omkring 1.000 kroner pr. m2 om året, det vil sige op mod 10.000 kroner om måneden for de største lejligheder på 110 m2. Om det isoleret set er billige boliger kan således diskuteres, men det er langt billigere end i resten af kvarteret, hvor gennemsnitsprisen på udbudte ejerlejligheder i sommeren 2017 passerede 60.000,- pr. m2 – altså 6-7 millioner for at købe en tilsvarende lejlighed.

Fuldt udbygget får Århusgadekvarteret plads til 3.000 beboere, hvoraf syv procent af boligerne bliver almene. Siden det første nye bykvarter i Nordhavn blev vedtaget, har en ny lov givet Københavns Kommune mulighed for at kræve, at den almene bid af kagen bliver op til 25 procent i de næste etaper.

I alt 40.000 københavnerne skal Nordhavn kunne huse i løbet af de kommende årtier.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.
læservision
Nordvest
Overdækning af Helsingørmotorvejen til et grønt byrum, der byder velkommen til København.

seneste
byens rum