pixel

Palads er (så godt som) klar til nedrivning

Efter meget langt tilløb godkender politisk flertal at sætte gang i projekt for nyt Palads — og dermed også at lade det gamle rive ned.

palads klassisk

Nej, det er ikke længere 1. april, og den er god nok:

Beslutningen om at lade Palads rive ned og bygge et nyt er taget.

Det kom dog egentlig ikke som den store overraskelse.

For allerede i januar kunne vi fortælle, at der nu var politisk flertal for at sige farvel til bygningen fra 1918 og give plads til en ny.

Men nu er det også sket helt formelt:

Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har godkendt den såkaldte 'startredegørelse' for et nye Palads — og dermed i realiteten også, at der gives tilladelse til, at det nuværende rives ned.

Å måtte bøje sig

Med en startredgørelse gives der politisk grønt lys til at sætte den egentlig lokalplansproces i gang. Og det kan man nu forvente, at ejeren Nordisk Films Biografer vil gøre — sammen med embedsværket i Københavns Kommune.

Beslutningen skulle egentlig have været taget den 11. marts til et møde i Teknik- og Miljøudvalget, men en af fortalerne for Palads's bevarelse — Alternativet — valgte ved den lejlighed at gøre brug af sin ret til at hæve sagen til den samlede Borgerrepræsentation.

Man håbede hos liste Å på, at man på målstregen kunne omgøre alle tegn i sol og måne ved at have en større debat om sagen, inden der blev trykket på den politiske detonerings-knap.

Men da man i torsdags nåede til dagsordenens punkt 6 stod det klart, at der helt som ventet var et klart politisk flertal for et nyt Palads:

36 stemte for og kun 18 imod.

Konservative vil have pastel

I modstandsblokken fandt man kun Enhedslisten og Alternativet — begge partier som har udtrykt ønske om, at bygningen skulle bevares, f.eks. ved at Københavns Kommune købte den til kulturelle formål.

For førstnævnte var sagen dog lidt mere nuanceret end blot nyt kontra gammelt.

Enhedslisten har nemlig ført til protokols, at man enten ønsker at der bliver investeret i at ombygge det gamle Palads med nye kulturfaciliteter eller at der skabes en helt ny bygning.

Man er med andre ord ikke partout imod, at der bygges nyt på stedet. Men skal det ske, ønsker man et "helt nyt bygningskunstværk, der kan tilføre stedet og byen nye kvaliteter" og ikke en 36 meter høj kontorbygning, der "bliver malet med farver, der efterligner Paul Gernes' kunstværk".

Dette er dog præcis hvad flertallet nu har sagt ja til — noget som ikke mindst De Konservative er glade for.

Liste C var længe imod nedrivning og nybyggeri men opgav til sidst modstanden, da man ikke ønskede at miste den funktion, som biografen har.

Nordisk Films Biografer har siden 2017 forsøgt at bygge et nyt Palads og har endnu længere kommunikeret, at den eksisterende er for utidssvarende og urentabel at drive biograf i.

I stedet vil man bygge en ny under jorden — et byggeri som ikke mindst skal finansieres af, at man bygger et kontorhus til salg eller udlejning ovenpå, dér hvor Palads står i dag.

Og for at Konservative kunne støtte planerne, betingede man sig stort set det modsatte af, hvad Enhedslisten ønsker sig.

Konservative har ført til protokols, at man netop ønsker en bygning med samme form som den eksisterende — og at man genskaber Paul Gernes' maling på det nye byggeri.

Med den politiske godkendelse er vejen banet for en udskiftning af Palads — måske med byggestart allerede til næste år. Men der skal stadig tages nogle politsike skridt, før kranerne kan rulle til Axeltorv, og den syv år gamle sag har tidligere budt på markante kursændringer.  

Læs meget mere om den sagen her — blandt andet om hvordan et nyt Palads kunne have været del af en overdækning af Vesterport Banegrav, men hvordan politisk modstand mod at lukke Hammerichsgade for biler satte en stopper for dén plan.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Lars Fischer
Endnu engang er handler det om én bygning, ikke om en helheldsplan for området - og endnu engang inddrages banegraven ikke.
Soeren.chr.jensen_1735
Al mulig chance for, at det nye byggeri bliver forfærdeligt at se på.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling