pixel

Pengene er fundet: Vandkulturhus på Papirøen i 2021

Stor milliongave virkeliggør en svømmehal ud over det sædvanlige på Københavns havnefront.

papirøen med vandkulturhus

Det er nu sikkert og vist, at byen får et nyt badeland midt i havnen, der med ikonisk arkitektur og unikke svømmemuligheder skal være en særlig oplevelse både indenfor og betragtet på afstand.

Papirøens vandkulturhus er sikret fuld finansiering med en donation på 300 mio. kroner fra Nordea-fonden og forventes dermed at kunne invitere københavnerne i bassinerne fra slutningen af 2021.

Udformningen af de 5.000 kvadratmeters svømme- og foreningsfaciliteter, en promenade og et havnebad er lagt i hænderne på den japanske arkitekt Kengo Kuma med lokal assistance fra Cornelius Vöge Architects.

Papirø-badet vil for første gang i København kombinere udendørs svømning i havnen med indendørs vandplaskeri under Kengu Kumas tag af perforerede teglpyramider, der hviler på en udsigtsbase af glas.

Hovedattraktionerne blandt en række nye og anderledes badeoplevelser bliver et indre dalbassin mellem pryramidetoppene med opvarmet havvand, foruden de gratis havnebassiner med varierende dybde langs kajen.

»Med vandkulturhuset på Papirøen får københavnerne ikke alene flere muligheder for at svømme, såvel inde som ude, på en helt fantastisk lokation. Vandkulturhuset bliver med sin spektakulære arkitektur og placering ved havnen også et nyt kulturelt mødested, der henvender sig til alle københavnere, fra morgenbaderen til skoleklassen og foreningerne,« jubler kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld over milliongaven.

Gademadens arvtager

Den ambitiøse svømmehal bliver kommunal, men virkeliggørelsen af de japanske vandvisioner til en forventet samlet pris på 350 mio. kroner har været afhængig af, at en af de store almennyttige fonde også ville spæde i kassen.

Nordea-fonden uddeler hvert år godt en halv milliard til projekter inden for sundhed, motion, natur og kultur  og har tidligere foræret hovedstaden nyklasssiske københavnerikoner som Cirkelbroen og Tietgenkollegiet.

Papirøen med det officielle navn Christiansholm har været en afspærret byggeplads siden årsskiftet, hvor det ekstremt populære street food-marked lukkede (afløserne er åbnet både ved Inderhavnsbroen og på Refshaleøen).

De gamle avispapir-lagerhaller, der har givet holmen sit kælenavn, er næsten helt revet ned og erstattes de kommende år af én stor kuperet karré.

Med offentlige kulturhaller i bunden, boliger på toppen, et parkanlæg i midten og altså vandkulturhuset i hjørnet tættest på Operaen.

Her på Magasinet KBH kan du:

Se meget mere om fremtidens Papirøen

Se meget mere om Papirøens vandkulturhus

Se det alternative Papirø-bad som København ikke fik

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling