pixel

Papirøens kæmpe badeland bliver på japansk

Københavns kommende vandkulturhus og havnebad kombinerer ikonisk arkitektur og unikke badeoplevelser midt i havnen.

vandkulturhus kengo kuma

Nogle gange skal man langt væk for at finde det rigtige. Og det bliver japanske arkitekter, der skal forløse Københavns Kommunes drøm om at bringe noget helt nyt og enestående til Papirøen, som samtidig passer til byen.

Kort
Papirøen

Med teglpyramider, der svæver på lette glaskonstruktioner over særlige bassiner både inde og ude, har Kengo Kuma & Associates vundet den store internationale arkitektkonkurrence om et op til 5.000 kvadratmeters vandkulturhus med svømme- og foreningsfaciliteter, en promenade og et havnebad på fremtidens Papirøen.

Vandkulturhuset skal være med til at fastholde Papirøens nyvunde status som et folkeligt samlingssted midt i Københavns havn, lige ved siden af Operaen og lige overfor Skuespilhuset og Nyhavn.

Og kommunen har ikke bare ønsket sig en svømmehal, men en bygning, der i sig selv vil være en oplevelse, uanset om man opholder sig inde i den, uden for den eller betragter den på afstand.

Med huset får københavnerne en række nye og anderledes badeoplevelser, der for første gang i byen kombinerer udendørs svømning i havnen med indendørs vandplaskeri.

Hovedattraktionerne bliver et indre dalbassin mellem tagtoppene med opvarmet havvand og de gratis havnebassiner med varierende dybde langs kajen.

Slog BIG i finalen

Papirøens ekstremt populære street food marked lukker ved årsskiftet, hvorefter nedrivningsmaskiner og kraner rykker ind i en årrække, for at forvandle den gamle papirlager-ø med det officielle navn Christiansholm.

I slutningen af 2021 skal den være blevet til én stor kuperet karré med offentlige haller i bunden, boliger på toppen og et parkanlæg i midten  se mere her.

Svømmebadet og dets pyramider i det nordvestlige hjørne tættest på Operaen er en del af den overordnede masterplan for Papirøen, men den mere specifikke udformning har være udskilt til den arkitektkonkurrence, som Kengo Kuma & Associates nu har vundet.

Japaneren, der er bedst kendt for sine museumsbyggerier i hjemlandet og i Kina, slog i finalen et forslag fra Bjarke Ingels Group (BIG), tidens største danske navn i international arkitektur.

Dommerkomiteen bestående af fagkyndige eksperter og tre af byens borgmestre var anført af overborgmester Frank Jensen, teknik- og miljøborgmester Morten Kabell og kultur- og fritidsborgmester  Carl Christian Ebbesen.

Mens resten af byggeriet på fremtids-Papirøen er privat finansieret, bliver vandkulturhuset kommunalt. Men pengene til at realisere de ambitiøse badeoplevelser er dog ikke fundet endnu og er en del af politikernes kommende budgetforhandlinger.

Som udgangspunkt bliver vandvisionerne kun til virkelighed, hvis også nogle af de store fonde vil spæde i kassen.

Læs meget mere om udviklingen på Papirøen her på Magasinet KBH.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling