pixel

Papirøens kæmpe badeland bliver på japansk

Københavns kommende vandkulturhus og havnebad kombinerer ikonisk arkitektur og unikke badeoplevelser midt i havnen.

vandkulturhus kengo kuma

Nogle gange skal man langt væk for at finde det rigtige. Og det bliver japanske arkitekter, der skal forløse Københavns Kommunes drøm om at bringe noget helt nyt og enestående til Papirøen, som samtidig passer til byen.

Med teglpyramider, der svæver på lette glaskonstruktioner over særlige bassiner både inde og ude, har Kengo Kuma & Associates vundet den store internationale arkitektkonkurrence om et op til 5.000 kvadratmeters vandkulturhus med svømme- og foreningsfaciliteter, en promenade og et havnebad på fremtidens Papirøen.

Vandkulturhuset skal være med til at fastholde Papirøens nyvunde status som et folkeligt samlingssted midt i Københavns havn, lige ved siden af Operaen og lige overfor Skuespilhuset og Nyhavn.

Og kommunen har ikke bare ønsket sig en svømmehal, men en bygning, der i sig selv vil være en oplevelse, uanset om man opholder sig inde i den, uden for den eller betragter den på afstand.

Med huset får københavnerne en række nye og anderledes badeoplevelser, der for første gang i byen kombinerer udendørs svømning i havnen med indendørs vandplaskeri.

Hovedattraktionerne bliver et indre dalbassin mellem tagtoppene med opvarmet havvand og de gratis havnebassiner med varierende dybde langs kajen.

Slog BIG i finalen

Papirøens ekstremt populære street food marked lukker ved årsskiftet, hvorefter nedrivningsmaskiner og kraner rykker ind i en årrække, for at forvandle den gamle papirlager-ø med det officielle navn Christiansholm.

I slutningen af 2021 skal den være blevet til én stor kuperet karré med offentlige haller i bunden, boliger på toppen og et parkanlæg i midten se mere her.

Svømmebadet og dets pyramider i det nordvestlige hjørne tættest på Operaen er en del af den overordnede masterplan for Papirøen, men den mere specifikke udformning har være udskilt til den arkitektkonkurrence, som Kengo Kuma & Associates nu har vundet.

Japaneren, der er bedst kendt for sine museumsbyggerier i hjemlandet og i Kina, slog i finalen et forslag fra Bjarke Ingels Group (BIG), tidens største danske navn i international arkitektur.

Dommerkomiteen bestående af fagkyndige eksperter og tre af byens borgmestre var anført af overborgmester Frank Jensen, teknik- og miljøborgmester Morten Kabell og kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen.

Mens resten af byggeriet på fremtids-Papirøen er privat finansieret, bliver vandkulturhuset kommunalt. Men pengene til at realisere de ambitiøse badeoplevelser er dog ikke fundet endnu og er en del af politikernes kommende budgetforhandlinger.

Som udgangspunkt bliver vandvisionerne kun til virkelighed, hvis også nogle af de store fonde vil spæde i kassen.

Læs meget mere om udviklingen på Papirøen her på Magasinet KBH.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling