pixel

Byggestart for Papirøens nye vandkulturhus et skridt nærmere

Der er sat navn på, hvem der skal bygge det japansk-tegnede svømmebad på Papirøen.

Vandkulturhus på Papirøen

Helhedsplanen var på plads. Vinderen af arkitektkonkurrencen var fundet. Men endnu resterede at finde ud af, hvem der rent faktisk skulle svinge kranerne over Papirøen og bygge Københavns næste vandkulturhus. 

Den offentlige udbudsrunde er nu slut, og fagmediet Ejendomswatch erfarer, at det er MT Højgaard, der har vundet opgaven med at realisere det komplicerede byggeri. Det store entreprenørfirma har tidligere opført blandt andet Den Sorte Diamant.   

De fleste københavnere kender Papirøen for Copenhagen Street Food, der indtil slutningen af 2017 lå på den lille ø med udsigt til hovedstadens inderhavn.

Over flere år har der dog været lagt andre planer for Christiansholm — som øen formelt hedder — og byggemaskinerne gik for efterhånden noget tid siden i jorden for at begynde realiseringen af dem.

Planen indeholder ud over det nye vandkulturhus også et hotel, en markedshal til butikker, caféer, restauranter og kulturliv — og adskillige nye boliger, både private og almene.

Et skridt nærmere

Processen har været noget langstrakt. Allerede i 2015 stod der 'svømmebad' skrevet på det oplæg til en masterplan, som skulle danne udgangspunktet for de fremtidige forhold på øen.

Den efterfølgende arkitektkonkurrence for svømmebadet blev vundet af den japanske arkitekt Kengo Kuma og hans firma.

Det stod dog hurtigt klart, at byggeriet ville blive kompliceret. Pyramideformer og mange små vinduer skubbede sammen med øens besværlige adgangsforhold til den første, optimistiske tidsplan der lød på åbning i 2021.

Tegn på stenalderfund lagde yderligere et halvt år til, da arkæologerne skulle have tid til at grave, før gravemaskinerne rullede ind. 

Men nu er skæbnen for den lille ø altså kommet et skridt nærmere. Med valget af entreprenør er byen et stort skridt nærmere byggestart på det spektakulære svømmebad. 

Hvornår kan københavnerne hoppe i badetøjet og svømme gennem et stykke japansk vandkultur på dansk grund?

Hvis processen fortsætter som hidtil, må svaret nok gives med nogle forbehold. Men planen lyder indtil videre på åbning i sommeren 2024.

Knap fire år kan lyde af en del, men projektet er omfattende. Vandkulturhuset består af 5.600 detaljerede kvadratmeter, og dertil kommer en 700 kvadratmeter stor træbrygge ud mod havnen.

Vandkulturhuset er finansieret af Nordea-fonden og Københavns Kommune — med førstnævnte som største bidragsyder. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling