pixel

Reffens marked bliver tre gange større end på Papirøen

Mad, design og krea: På Refshaleøen skal arvtageren til Copenhagen Street Food være et iværksættermarked med op mod 100 stader inde og ude.

reffen refshaleøen

For få år siden anede ingen, hvad Paprøen var, men i 2017 hev midlertidige Copenhagen Street Food anslået 1,5 millioner besøgende til den glemte holm midt i Københavns havn.

Nu, hvor madmarkedet er lukket igen, og byggekranerne rykker ind på Papirøen, gør folkene bag klar til at gentage successen på Refshaleøen en ti minutters cykeltur længere ude ad havneløbet – bare i større skala.

Når Reffen efter planen åbner til maj bliver det nemlig til et 10.000 kvadratmeter stort område med op mod 100 madboder, kreative stader og værksteder fordelt på en indendørs hal og en udendørs markedsplads.

Den tidligere B&W-grund på Refshalevej 167 har ligesom på Papirøen udsigt til himmel og havn, men er tre gange større og med endnu mere rå og upoleret klondyke-stemning. Med alt den plads skal Reffen da heller ikke være en direkte genplacering eller videreførsel af konceptet fra Papirøen, men bygge på erfaringerne som kulinarisk rugekasse og blive en ny form for fælles platform for kreative iværksættere og madentreprenører.

Og denne gang er lejekontrakten på 10 år.

Større og vildere, kalder Reffen selv ambitionen om at skabe et sted i København, der udover at være et nyt madmarked også bliver en ny fælles legeplads for innovative projekter, pop-ups, start-ups  og kulturelle oplevelser af enhver art. Et sted der kan ses, smages, høres og mærkes af både lokale og turister.

Hallen, markedet og minefeltet

Reffen er i fuld gang med at søge både erfarne og helt grønne stadeholdere, der er med på den, og har derfor netop løftet sløret for nye tegninger af, hvad der er i vente på iværksættermarkedet på Refshaleøen.

Området bliver inddelt i tre forskellige zoner inde og ude. Maskinværkstedet kaldes således den 1.000 m2 store hal indrettet med køkkener og omgivet af spise- og siddepladser. Det skal være et madmarked, hvor kokkene er i øjenhøjde med gæsterne, mens de arbejder – hele 1.150 spisende tilskuere skulle der være kapacitet til på gulvplan, et hævet dæk og en udendørs terrasse med sol hele dagen.

Udenfor bliver Markedspladsen en 4.000 m2 stor container-by med fragtskibes aflagte stålbeholdere indrettet til blandt andet værksteder med produktion, udstilling og salg. Omgivet af barer, madcykler og andre mobile køkkener, så ingen går sultne rundt for længe.

Og endelig udgør Minefeltet et 5.000 m2 stort fællesareal til løbende events, kultur-oplevelser og chill-out område med liggestole langs kajkanten.

Der skal være åbent i hallen hver dag året rundt, mens markedspladsen i vinterhalvåret nok nøjes med weekenderne.

Mindst fire andre på vej

Det er restauratør Jesper Møller og hans virksomhed Julian Group, der skaber Reffen efter nogle af de samme principper, som han også drev Copenhagen Street Food på Paprøen efter. Det vil her sige, at stadeholderne betaler en omsætningsbestemt leje til Reffen, der til gengæld søger for at etablere boderne og tager sig af den fælles infrastruktur og markedsføring.

Det er også Julian Group, der kommer til at drive det længe varslede og noget mindre nordatlantiske street food-marked ved Inderhavnsbroen, som dog er blevet forsinket af lokale kloakeringsudfordringer.

Imens er dele af den gamle stadeholderforening fra Papirøen selv gået i udbrud med (endnu ikke godkendte) planer om at forvandle Boltens gård til byens næste permanente madmekka.

Og med en lidt længere tidshorisont pønser Frederiksberg både på torvehaller bag rådhuset og et Madkulturens Hus oven på Frederiksberg Allés metrostation.

Lige nu ser det ud til, at Reffen kommer først. Og selvom Refshaleøen stadig lyder som langt væk, så er det i et område, hvor der i forvejen sker en hel del:

Reffen ligger nemlig klos op ad bryggeriet Mikkellers bar-hal Baghaven og ungdomsbolig-containerbyen CPH Village, hvor den første håndfuld studerende allerede er flyttet ind. På vejen derud åbner det nye Noma snart i sit ombyggede søminedepot, og så forventes tagparken med helårs-skiløb på Amager Bakke at stå klar i efteråret.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling