pixel

Amager-skole åbnet op mod nabolaget og opdateret til fremtiden

Peder Lykke Skolen fra 1974 står som ny efter en gennemgribende renovering og opførelsen af en ny 'science-bygning'.

peder lykke skolen

I over 40 år har Peder Lykke Skolen ligget som et fort i den nordlige ende af Urbanplanen på Vestamager. Skolen lukkede sig med sine mørkerøde murstensmure om sig selv — og lukkede den omkringliggende by ude.

Det er der nu blevet lavet om på. Efter en gennemgribende renovering og opførelsen af en ny science-bygning er Peder Lykke Skolen blevet åbnet visuelt op med store vinduespartier ud mod gaden, så skolebørnene kan kigge ud, og forbipasserende kan kigge ind.

Samtidig er folk fra lokalsamfundet velkomne efter skoletid, hvor de kan få lov at bruge for eksempel gymnastiksalen og faglokalerne.

Arkitektfirmaet Nøhr & Siggaard, der også er involveret i byggeriet af Damhusengens Skole i Vanløse, har sammen med blandt andre landskabsarkitekterne fra GHB Landskab stået bag renoveringen af den næsten 50 år gamle skole og dens omgivelser samt den nye tilbygning.

Renoveringen er foregået, mens eleverne stadig gik på skolen — blandt andet ved hjælp af midlertidige pavilloner — og den har udover at åbne skolen mere op udadtil forbedret forholdene indenfor. 

Blandt andet er skolens brede forbindelsesgang blevet omdannet til et opholds- og aktivitetsområde med garderobefaciliteter og små opholds- og siddeområder, hvor eleverne kan slappe af eller lave skolearbejde.

Nybyggeri med science-lokaler og madskole

De tre fællesområder for henholdsvis indskolingsklasserne, mellemtrinnet og udskolingen er blevet omdannet til indendørs torve med siddetrapper, nicher og "studiehuse", hvor man for eksempel kan lave gruppearbejde.

Samtidig er en gammel 70'er-synd endelig blevet sonet. Skolen blev bygget med en åben planløsning uden døre mellem klasselokaler og fællesområder. Det har indlysende nok medført en del støj, men med renoveringen er der blevet bygget lyd-sluser i døråbningerne, så mindre larm bliver sendt rundt mellem lokalerne.

Den nye science-bygning på 1.950 m2 rummer udover faglokaler til de naturvidenskabelige fag et orangeri og madkundskabslokaler med tilhørende spiselokale.

Nøhr & Sigsgaard har tegnet den nye bygning, så den fremstår nutidig, og ligesom den øvrige renovering er den forsøgt indpasset i de eksisterende bygningers enkle og robuste arkitektur med mørkerøde tegl og konstruktioner og vinduer i træ.

Renoveringen og nybygningen har kostet i alt 136 millioner kroner. Skolen stod klar til brug i 2019, men den officielle indvielse fandt først sted her sidst i september.

Skolen var i øvrigt blandt de nominerede til Årets Skolebyggeri 2020.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling