pixel

Prisværdigt pæn Pelican

Tæt ved Kastellet ligger nu noget så sjældent som et arkitekturpris­nomineret lagerhotel.

kbh magasin

Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der et... lagerhotel så smukt. De usædvanlige strofer kan fremover nynnes, mens du venter på Østerports perroner, for langs banelegemet har et nyt moderne pakhus rejst sig og straks fået en arkitekturprisnominering som bevis på sin skønhed – oven i købet den prestigiøse Årets Arne 2013, uddelt af arkitekternes egen forening.

Selvom Pelican Kastellet ikke vandt prisen (det gjorde troldekuglehuset ved Nyhavn), er nomineringen i sig selv ganske bemærkelsesværdig. For muligheden for at leje et opbevaringsrum plejer typisk at følges ad med omfartsveje og industripark-arkitektur.

Bil- og tog-trafikken dominerer da også her, lige hvor Folke Bernadottes Allé langs Kastellet slår et smut og bliver til Kalkbrænderihavnsgade ud mod Nordhavn, men visuelt gør den syv etager høje, rødbrune pelikan hvad den kan for at rette op på lagerhotellernes dårlige rygte.

pelican_6_.jpgpelican_2_.jpg

En spejling af genboen

Hvor der før lå en kileformet parkeringsplads, ligger nu et kileformet pakhus, der både i form og farve sender hilsner til byens klassiske af slagsen. Differentierede højder, skrående flader og sparsomme vinduer giver blokken en nærmest skulpturel volumen – ikke ulig en skibsstævn, når man kommer fra Nordhavnssiden.

Arkitektforeningens priskomité er især glade for den måde, som lagerhotellet er indpasset i omgivelserne. Blandt andet er facaden ud mod Kalkbrænderihavnsgade beklædt med tegl som en spejling af bygningen overfor, blot med tilmurede vindueshuller, der skaber et mønster af kvadrater. Sammen får det pelikanen og dens genbo til at minde om en port.

Det anderledes lagerhotel er udtænkt af tegnestuen Entasis, som i København især er kendt for at have lagt masterplanen for fremtidens Carlsberg.

Det er bygget af den danske kæde Pelican Self Storage, som dets andet lagerhotel i København og sjette i hovedstadsområdet.

pelican_8_.jpgpelican_7_.jpg

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling