pixel

Prisværdigt pæn Pelican

Tæt ved Kastellet ligger nu noget så sjældent som et arkitekturprisnomineret lagerhotel.

kbh magasin

Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der et... lagerhotel så smukt. De usædvanlige strofer kan fremover nynnes, mens du venter på Østerports perroner, for langs banelegemet har et nyt moderne pakhus rejst sig og straks fået en arkitekturprisnominering som bevis på sin skønhed – oven i købet den prestigiøse Årets Arne 2013, uddelt af arkitekternes egen forening.

Kort
Pelican Kastellet

Selvom Pelican Kastellet ikke vandt prisen (det gjorde troldekuglehuset ved Nyhavn), er nomineringen i sig selv ganske bemærkelsesværdig. For muligheden for at leje et opbevaringsrum plejer typisk at følges ad med omfartsveje og industripark-arkitektur.

Bil- og tog-trafikken dominerer da også her, lige hvor Folke Bernadottes Allé langs Kastellet slår et smut og bliver til Kalkbrænderihavnsgade ud mod Nordhavn, men visuelt gør den syv etager høje, rødbrune pelikan hvad den kan for at rette op på lagerhotellernes dårlige rygte.

pelican_6_.jpgpelican_2_.jpg

Fakta

Pelican Kastellet

Kalkbrænderihavnsgade 3, Kbh Ø

Lagerhotel på 5.500 m2, fordelt på syv etager.

Tegnet af Entasis og opført af Tetris for Pelican Self Storage.

En spejling af genboen

Hvor der før lå en kileformet parkeringsplads, ligger nu et kileformet pakhus, der både i form og farve sender hilsner til byens klassiske af slagsen. Differentierede højder, skrående flader og sparsomme vinduer giver blokken en nærmest skulpturel volumen – ikke ulig en skibsstævn, når man kommer fra Nordhavnssiden.

Arkitektforeningens priskomité er især glade for den måde, som lagerhotellet er indpasset i omgivelserne. Blandt andet er facaden ud mod Kalkbrænderihavnsgade beklædt med tegl som en spejling af bygningen overfor, blot med tilmurede vindueshuller, der skaber et mønster af kvadrater. Sammen får det pelikanen og dens genbo til at minde om en port.

Det anderledes lagerhotel er udtænkt af tegnestuen Entasis, som i København især er kendt for at have lagt masterplanen for fremtidens Carlsberg.

Det er bygget af den danske kæde Pelican Self Storage, som dets andet lagerhotel i København og sjette i hovedstadsområdet.

pelican_8_.jpgpelican_7_.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • København
Lagerhotel, krydstogtterminal og bølget promenade er blandt Københavns Kommunes nye kæledægger.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Fra 7. juni 2019 kræver det medlemskab at læse med

Bliv medlem af Magasinet KBH — fra kun 20,-/md.