pixel

Efter 10 år: Er det slut med Politigårdens midlertidige gangbro?

Med ny, kommende tagbygning på Politigårdens garagebygning er det formentlig slut med gangbro på tværs af Hambrosgade i Indre By.

Politigården gangbro Hambrosgade

Ifølge Den Danske Ordbog kan en ting eller tilstand defineres som midlertidig, hvis den “kun gælder i et vist tidsrum for derefter at ophøre eller blive erstattet af noget andet”.

Vi vil undlade at spekulere alt for dybt i, om det meste i livet i virkeligheden ikke er dækket af dén defintion. I stedet vil vi nøjes med at konstatere, at den gangbro, der siden slutningen af 2014 har forbundet Politigårdens to bygninger i Hambrosgade, faktisk stadig kan betegnes som “midlertidig”.

Efter næsten ti år ser det nu ud til, at Københavns Politi er klar med en mere permanent erstatning for to midlertidige pavillonbygninger på taget af deres garagebygning.

Og dermed vil den gangbro, der forbandt pavillonerne med resten af Politigården, endelig have udtjent sit formål.

Genhusning ved renovering

Som vi tidligere har beskrevet, blev de midlertidige tagbygninger og gangbroen oprindelig sat op, fordi man skulle genhuse ansatte på Politigården i forbindelse med en stor renovering fra 2014 til 2019.

Efterfølgende skulle også Politigårdens loft renoveres, og både tagbygninger og gangbro fik derfor forlænget deres eksistens.

Da vi i januar 2023 bad Københavns Politi om en forklaring på den tilsyneladende mere og mere permanente, midlertidige gangbro, fik vi at vide, at loftsrenoverigen var tæt på at blive afsluttet, og at gangbroen derfor ville blive pillet ned i en meget nær fremtid.

Ét år senere, i januar i år, konstaterede en læser i kommentarfeltet under artiklen imidlertid, at Københavns Politi tilsyneladende havde været lidt for optimistiske. Gangbroen hang der i hvert fald stadig.

Krisestyring på taget

I sidste ende havde man svært ved at undvære den ekstra plads, men dens midlertidighed skal nu erstattes af noget med en længere holdbarhedsdato:

Københavns Politi har nu ansøgt kommunen om tilladelse til at opføre et nyt, permanent byggeri på taget af garagebygningen.

Tagbygningen, der er tegnet af Rønnow Arkitekter, skal lægge hus til et nyt krisestyringscenter på i alt cirka 2.500 etagemeter.

Arkitekturen vil blive tilpasset den eksisterende garagebygning, men derudover er det indtil videre sparsomt med detaljerne.

Af tegningerne fremgår det dog med al tydelighed, at både de midlertidige pavillionbygninger og gangbroen over Hambrosgade vil blive fjernet som en del af projektet.

For dominerende tagbygning?

Byggeansøgningen har netop været forbi Indre By Lokaludvalg, der peger på, at den nye tagbygning vil fremstå noget mere dominerende fra gadeplan end de midlertidige pavillonbygninger. 

Dét skyldes, at pavillonbygningerne på taget i dag er trukket tilbage fra garagebygningens facade, så man reelt ikke kan se dem fra gaden. Det nye byggeri vil derimod være placeret helt ud til kanten af taget og vil dermed "opleves som en ekstra fuld etage" set fra gadeplan.

Det vil nu være op til embedsfolkene i Teknik- og Miljøforvaltningen at afgøre, om der skal give tilladelse til byggeprojektet, eller om der skal laves tilpasninger, før det kan gå i gang.

Under alle omstændigheder ser det ud til, at gangbroen nu endelig kan komme til at leve op til sin status som midlertidig.

Emner

Bro

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Walter Arnkov

Og hvordan skal personalet så komme over Hambrosgade?

Flyve, hoppe?

Eller bliver der lavet en tunnel i stedet?
Joshua Amudzidis-Bruhn
sikken en fantastisk nyhed
Malte Vinding
Så mangler vi bare at der kommer cykelstier i området. Vejene her er muligvis den største blinde vinkel i Københavns cykelplanlægning.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling