pixel

Stort projekt på Østerbro er opgivet

30.000 m2 nybyggeri er droppet på målstregen af landets måske mest pengestærke investor — men hvorfor, og hvad kommer i stedet?

lyngbyvej dmi opgivet

Planen var politisk godkendt, og 30.000 kvadratmeter nye boliger og erhverv var på vej til det Ydre Østerbro. 

Men nu har udvikleren bag valgt at opgive de ambitiøse planer og — måske — i stedet lave en meget mere diskret renovering af det eksisterende. 

Vi er på DMIs tidligere hovedkontor, som ligger lige dér, hvor København har sin mest bratte overgang fra storby til forstad — dér hvor Lyngbyvej passerer Ryparken Station, og hvor boligkarréer i fem etager afløses af motorvej.

For kun godt fem måneder siden — i marts — kunne vi berette, at der var godt skub i de nu fremskredne planer, og byggestart formentlig ikke lå så langt ude i fremtiden.

Men allerede i juni fik investoren kolde fødder og meddelte Københavns Kommune, at man "af økonomiske årsager" nu ikke længere var interesseret i at fortsætte projektet.

Og i mandags godkendte politikerne på rådhuset så, at forslaget til den nye lokalplan — der var lavet på foranledning af investoren — nu bliver arkiveret lodret.

Kan udvikle sig

Dermed kommer der ikke Henning Larsen-tegnede nybyggerier ovenpå — og ved siden af — de ældre rødstensbyggerier, der allerede står på området.

Præcis hvad der kommer i stedet, er det for tidligt at sige så meget om. Men Kirkbi Invest, der har købt området og stod bag den ny skrottede plan, vil nu udvikle arealet inden for den allerede eksisterende lokalplan.  

Dén er fra 2011 og indeholder ikke specifikke byggeplaner for grunden, og derfor er en mulighed, at DMIs bygninger nu blot vil blive renoveret og ombygget, og at der ikke vil komme nyt til.

Men at Kirkbi drosler ambitionerne derned, er ikke givet.

Sagen kan udvikle sig, for der er i den gældende lokalplan ikke noget forbud mod at rive de eksisterende bygninger ned — og netop dét var Kirkbis oprindelige ønske. Bygningerne er nemlig ikke kategoriseret som bevaringsværdige.

Det var politikerne dog ikke glade for, og derfor blev der tidligere i år landet et kompromis, der både indeholdt bevaring og nybyggerier i en ny lokalplan — som altså nu er opgivet igen.

Hvis Kirkby opgav dén løsning, fordi man alligevel ønsker at rive ned, vil man dog forventeligt igen støde på politisk modstand. Indsender Kirkbi en ansøgning om at rive ned, kan politikerne nedlægge et såkaldt §14-forbud, der kan blokere en nedrivningstilladelse i op til et år. 

I dén periode kan man politisk vælge at gøre bygningerne bevaringsværdige, så de alle skal blive stående.   

Mangler ikke kapital

Efter de store planer er opgivet, er bolden nu hos Kirkbi, der formodentlig ikke har opgivet projektet, fordi man mangler kapital at investere for. 

Kirkbi er nemlig en sammentrækning af Kirk og Billund, og den Kirk-familie der har til huse i Billund, er Kirk Christiansen, der ejer Lego og er Danmarks rigeste familie.

Kirkbi havde i 2021 bogførte aktiver for 154 mia. kr. — og alene i 2021 havde Lego en profit på driften på 18 mia. kr., mens man oveni tjente knap 16 mia. på investeringsaktiviteter.

Hvor mange af de mange kroner der skal investeres i DMIs hovedsæde — og hvad de skal finansiere — er altså nu uklart. Men Magasinet KBH følger sagen.  

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling