pixel

Nyt musikalsk vartegn på vej i Valby

Sankt Annæ Gymnaisum udvider det sangglade imperium med et musikhus, hvor forbipasserende kan spotte fremtidens talenter.

sankt annæ musiksal

Når du kommer kørende ad Sjælør Boulevard, vil du fra foråret 2024 kunne få et glimt af fremtidens musikalske stjerner, hvis du har retning mod byen og vender blikket mod højre.

Her har Sankt Annæ Gymnasium nemlig taget første spadestik til en mangeårig drøm, der skal udvide Københavns sangskole med et nyt musikhus.

Musikhuset skal imødekomme behovet for både nye øvelokaler, undervisningslokaler og en koncertsal, som i det daglige også kan bruges som prøvesal for skolens kor og ensembler. 

Her kommer fremtidens talenter altså ikke kun til at øve, men det vil også være muligt at invitere endnu flere københavnere til koncert. 

Det nye musikhus kommer på flere måde til at markere, at der — omme bag trærækken på monotone Sjælør Boulevard — spirer et helt særligt musikalsk miljø.

Bygningen får således en prominent placering fremskudt foran de eksisterende bygninger og direkte ud til Sjælør Boulevard, hvor besøgende på Vestre Kirkegaard eller bilister i transit vil kunne se gennem bygningens store glaspartier, når celloen er i sving, eller koret øver skønsang. 

Dermed vil køreturen ned ad Sjælør Boulevard fremover byde på en smule mere variation end de mange stokbyggerier fra 60'erne og 70'erne gør i dag.

Et musikhus man ser

Sankt Annæ Gymnasium har ligget som en musikalsk højborg i Valby siden 1929, og er i dag den eneste kommunale skole i Danmark, der huser folkeskole, gymnasium, sangskole og musikskole under ét tag. 

Musikskolen er kendt som en vigtig vugge for fremtidens musikalske talenter, og i 2017 fik skolen godkendt sit ønske om at udvide Sankt Annæ Gymnasium med et ekstra, ottende gymnasiespor.

Sideløbende fik den mangeårige drøm om at opføre et musikhus ny næring, da den A.P. Møllerske Støttefond meldte sig på banen med 25 millioner kroner i fondsstøtte i 2019.

Sankt Annæ Gymnasium er oprindeligt bygget til at undervise i korsang, og derfor har skolen længe haft en drøm om tilføre et musikhus, hvor man bedre kunne understøtte de elever, der arbejder med rytmisk og elektronisk musik, som skolen også underviser i.

Yderligere to fonde kom på banen i 2020, og da finansieringen var sikret, besluttede man at skabe én arkitektonisk enhed, der både skulle rumme undervisningslokalerne til det 8. spor sammen med musiksalen og øvelokalerne. 

Musikhuset kommer således til at rumme fire lokaler til undervisning og en koncertsal med tilhørende øvelokaler. Der bliver også plads til eget lydstudie. 

Samlet set kommer det til at koste godt 46 millioner kroner at opføre det musikalske vartegn.

Udover den A.P. Møllerske Støttefond har Augustinus Fonden doneret 4,5 millioner kroner, og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond 4,1 millioner kroner. Københavns Kommune har selv postet 9,2 millioner kroner i projektet, og det resterende beløb finansierer gymnasiet selv. 

Originale også opgraderet  

Når Musikhuset efter planen er klar til åbne dørene i april 2024, går der nok en rum tid, før håndværkerne atter sætter kursen mod Sankt Annæ Gymnasium. 

I 2021 afsluttede skolen nemlig en større makeover af skolens originale — men også aldrende — bygninger. 

Udover generelt slid døjede skolen også med dårligt indeklima, og derfor besluttede Københavns Kommune, at det var tid til en helhedsrenovering. 

I dén proces fik Sankt Annæ Gymnasium 550 nye vinduer, nyt tag og facade, forbedret akustisk og indeklima samt energibesparende belysning. Derudover blev skolens område skybrudssikret. 

I samme ombæring blev alle klasselokaler opgraderet og moderniseret, ligesom Danmarks eneste sangskole fik en ny sangsal, hvor op til 80 elever kan øve korsang på én gang uden at skulle gøre akustiske krumspring. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling