pixel

Fælleden på højkant: Grønne tvillingetårne ved havnefronten

Begroet boligbyggeri udfylder det sidste hul langs kajen på Islands Brygge.

sirius islands brygge

Nogle af verdens mest beundrede højhuse er Bosco Verticale i Milano: to boligtårne med så mange tusinde buske, planter og mindre træer på altanerne, at de vitterligt ligner den vertikale skov, som navnet lover.

Nu er et par slægtninge på vej ved Københavns havneløb.

Sirius-tårnene på Islands Brygge bliver dog halvt så høje – og justeret efter danske klimaforhold er begrønningen ikke inspireret af den store frodige skov, men af Amagers nærliggende og lidt mere ydmyge fælled.

De to ens kvadratiske tårne vil således nå 45 meter op, når de står klar til indflytning i 2021. Med et altangitter, der går stort set ubrudt hele vejen rundt om bygningerne med indbyggede altankasser med et vandingssystem baseret på opsamlet regnvand.

Fælledens grønne træk skal trækkes op på facaden med robuste græsser, buske og små træer på altanerne samt klatreplanter, der vokser fra etage til etage på udspændte wirer – alt sammen placeret så dagslys og udsyn ikke begrænses for beboerne.

Den vertikale fælled vil dermed få en base af stedsegrønt men også reflektere årstidernes skiften, forstærket af beboernes egen beplantning på altanerne.

Udsigt til endnu en havnebro

Sirius indtager den sidste ledige byggegrund ud til vandet i udviklingsområdet Islands Brygge Syd, tæt ved den lille nye strand og badevig for enden af Bryggen.

Indenfor på de grønne tvillingetårnes to gange 14 etager indrettes 116 ejerlejligheder fra 72 til 171 m2. I alt 14.000 etagemeter plus 6.400 til parkeringskældre under bygningerne.

Størstedelen af stueetagerne får udadvendte funktioner, der skal understøtte bylivet ved den kommende plads mellem Sirius og naboboligblokken. Pladsen vil forbinde vejen med kajen og er af Københavns Kommune også udset til nedslagssted for en mulig cykel- og gangbro over havneløbet til Enghave Brygge engang i fremtiden.

Fælleden på højkant er formgivet af Henning Larsen Architects, der ikke mindst med Operaen i forvejen er en af de tegnestuer, der mest markant har sat sit præg på Københavns moderne havnefront. Henning Larsen Architects står blandt andet også bag hotel-transformeringen af Ørkenfortet ved Knippelsbro – og så har de tegnet alle de nærmeste naboer til Sirius.

De høje begroede huse er nemlig det fjerde og næstsidste boligbyggeri opkaldt efter stjerner, der samlet udgør projektet Havnebryggen opført af PensionDanmark. På en række langs kajen står i forvejen de to terraserede tårne Polaris, der også er op til 14 etager høje, foruden de lavere karrér Pollux og Castor.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling