pixel

Strålende vartegn på havnefronten

Hvad nu hvis: ... vi fik et kæmpe timeglas på Refshaleøen, der forsyner københavnerne med solenergi?

Land Art Generator Initiative Copenhagen

Fakta

The Solar Hourglass

Et visionsprojekt af den argentinske arkitekt Santiago Muros Cortés.

Foreslår et solenergi-skabende vartegn på Refshaleøen ud til havnefronten i København.

Vinder af idé-konkurrencen Land Art Generator Initiative 2014.

Land Art Generator Initiative

LAGI er en international kunst-, arkitektur- og
designkonkurrence, der hvert andet år udpeger en lokation som oplæg til skulpturelle og bæredygtige kraftværker med rekreative funktioner.

København er i 2014 den tredje konkurrence-lokation efter New York i 2012 og Dubai/Abu Dhabi i 2010.

Formålet er at inspirere energibranchen til at kombinere vedvarende energikilder og æstetiske kvaliteter, for at skabe opmærksomhed og engagere den brede offentlighed i energi, klima og miljø.

LAGI er en amerikansk non-profit organisation stiftet af arkitekten Robert Ferry og kunstneren Elizabeth Monoian.

Set ovre fra genboen Den lille Havfrue på modsatte side af havneløbet ligner det et enormt hvidt timeglas, som en pulsende stråle af lys løber igennem. Tæt på er det et lille skulpturelt kraftværk, der skaber ren solenergi nok til 1.000 københavneres hverdag.

The Solar Hourglass hedder det spektakulære forslag til et energiproducerende vartegn på Refshaleøen, som har vundet Land Art Generator Initiative 2014 – en fantasifuld international idé-konkurrence, der i år tog udgangspunkt i Københavns udtjente værfts-ø.

LAGI går ud på at kombinere netop kunst, arkitektur og grøn energi til innovative konstruktioner, der kan inspirere og skabe klimabevidsthed, og det vindende drømmeprojekt til Refshaleøen kommer fra den argentinske arkitekt Santiago Muros Cortés.

Hans 35 meter høje og 50 meter brede timeglas består af to buede skiver, den ene ophængt over den anden. Toppen af den øvre halvdel er dækket med spejle, der reflekterer og koncentrerer solens energi i lysstrålen, som opvarmer et varmelegeme i den nedre halvdel. Anlægget lagrer varmen og kan derfor omdanne den til energi også på overskyede dage og om natten – kapaciteten er 7.500 MWh om året, hvilket svarer til mange hundrede husstandes energiforbrug.

Realistisk sci-fi

Santiago Muros Cortés forestiller sig The Solar Hourglas som et nyt udflugtsmål og samlingssted i byen. Den nedre del af timeglasset skal konstrueres som en bakke, københavnerne kan indtage og opholde sig på med førsteparket til transformationen af solens stråler til vedvarende energi. Når lyskeglen brænder ud efter solnedgang, blænder en indbygget belysning af vartegnet op, så det også i de mørke timer kan beundres langvejs fra.

Der følger ikke en pose penge med til rent faktisk at bygge energi-timeglasset på Refshaleøen, men selv om LAGI 2014 var en konkurrence i at drømme højt, vildt og science fiction-agtigt, skal projektforslagene teknisk også kunne realiseres i virkeligheden. The Solar Hourglass bygger således på allerede afprøvet heliostat-teknologi.

Den poetiske argentinske analogi mellem tid og energi vandt foran hele 226 bæredygtige designforslag til København og Refshaleøen fra tværdisciplinære teams fra hele verden. Anden- og tredjepladsen gik til henholdsvis polske og italienske vindkrafts-visioner om store runde silostrukturer, der både er udsigtstårne og vindturbiner.

Der var ingen trøstepræmie for mest nuttede koncept, men ellers var den nok gået til den engelske Energy Duck: En badeand i overstørrelse, der skal skvulpe rundt i Københavns havn og skabe energi med solpaneler og vandturbiner – og indvendigt er et besøgscenter.

Se de visuelle præsentationer af samtlige 226 konkurrence-forslag til Refshaleøen hos Land Art Generator Initiative

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling